Dostupni linkovi

Ko su tužioci koji istražuju bivše pripadnike OVK-a?


Istragu protiv bivših pripadnika OVK vodi grupa tužilaca koji su se u karijeri dugo bavili istragama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i drugih krivičnih dela koja su povezana sa korupcijom i trgovinom ljudima (foto: zgrada Specijalizovanih veća u Hagu)
Istragu protiv bivših pripadnika OVK vodi grupa tužilaca koji su se u karijeri dugo bavili istragama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i drugih krivičnih dela koja su povezana sa korupcijom i trgovinom ljudima (foto: zgrada Specijalizovanih veća u Hagu)

Specijalizovana veća Kosova u Hagu do sada su podigla optužnicu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrije Veselija (Kadri Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi), Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), kao i optužnicu protiv Saljiha Mustafe (Salih Mustafa).Na teret im se stavljaju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, i trenutno svi su u pritvoru u Hagu.

Istragu protiv ovih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) vodi grupa tužilaca koji su se u svojoj karijeri dugo bavili istragama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i drugih krivičnih dela koja su povezana sa korupcijom i trgovinom ljudima.

Neki od tužilaca su ranije radili i na Kosovu u sklopu misije EU za vladavinu prava, EULEX, a pojedini su se bavili istragom bivših pripadnika OVK zbog korupcionaških skandala i ubistava.

Džek Smit (Jack Smith), specijalizovani tužilac

Džek Smit
Džek Smit

Džek Smit je na poziciju specijalizovanog tužioca imenovan u septembru 2018. godine.

Smit se u svojoj karijeri dugo bavio istraživanjem političkih zločina visokog profila u Sjedinjenim Državama.

U periodu od 2008. do 2010. godine bio je istražni koordinator u tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda. Sa te pozicije je nadgledao delikatne istrage protiv zvaničnika različitih vlada i milicija zbog ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Od 2010. do 2015. vodio je odeljenje za javni integritet pri američkom Ministarstvu pravde, gde je nadgledao procesuiranja u složenim slučajevima korupcije širom Sjedinjenih Država.

Od 2015. do 2017. godine bio je prvi savezni pomoćnik tužioca i vršilac dužnosti saveznog tužioca u Tenesiju.

Dok je radio u Vašingtonu, Smit je nadgledao slučajeve koji su bili povezani sa korupcijom protiv bivšeg guvernera Virdžinije Boba Mekdonela, (Bob McDonnell), bivšeg člana Predstavničkog doma Rika Renzija (Rick Renzi) i predsedavajućeg Skupštine Njujorka Šeldona Silvera (Sheldon Silver).

Aleks Vajting (Alex Whiting), zamenik specijalizovanog tužioca

Aleks Vajting
Aleks Vajting

Aleks Vajting je šef istrage u Specijalizovanom tužilaštvu. Ima veliko iskustvo na polju krivičnog gonjenja, uključujući rad pri Međunarodnom krivičnom sudu i Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Vajting je ranije vršio istragu nad bivšim pripadnicima OVK. U periodu od 2002. do 2007. godine bio je glavni tužilac u sudskom postupku protiv Fatmira Ljimaja (Fatmir Limaj), Isaka Musljiua (Isak Musliut) i Haradina Baljajtija (Haradin Balajt).

Takođe, u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Vajting je bio glavni tužilac protiv bivših lidera hrvatskih Srba Milana Martića i Dragomira Miloševića, osuđenih na 35 godina zatvora zbog bombaškog napada u Sarajevu.

U Sjedinjenim Američkim Državama Vajting je obavljao ključne funkcije sa kojih je istraživao pitanja organizovanog kriminala i korupcije.

Alan Tieger, glavni tužilac u slučaju ’Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići’

Alan Tieger
Alan Tieger

Alan Tieger je visoki tužilac pri Kancelariji specijalizovanog tužioca. Kao američki državljanin ima veliko iskustvo u SAD ali i u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Tieger je istraživao zločine u bivšoj Jugoslaviji. Bio je glavni tužilac u slučajevima protiv hrvatskog generala Ante Gotovine, te lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

Tieger je takođe učestvovao u suđenjima Dušku Tadiću i Ratku Mladiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Tieger je takođe radio kao savezni tužilac u Odeljenju za građanska prava u Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država od 1987. do 1994. godine, gde je rešavao slučajeve rasnog nasilja i brutalnog nasilja policije.

Specijalizovano tužilaštvo Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija tereti za ratne zločine protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima. Specijalizovana veća tvrde da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Navodi se da su od marta 1998. do septembra 1999. Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i drugi članovi „udruženog zločinačkog poduhvata imali isti cilj sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom koristeći razna sredstva, uključujući zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i eliminaciju onih koji su ih smatrali protivnicima.

Precizira se da su se među žrtvama našli Srbi, Romi i Aškalije, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima kao i Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili su bili povezani sa tom partijom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

U odbrani bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova su poznati međunarodni pravnici koji su ranije bili tužioci i koji su dobijali slučajeve povezane sa ratnim zločinima kao što je genocid u Ruandi, ubistva u ratovima bivše Jugoslavije, te ratni zločini počinjeni u različitim delovima sveta.

Među najpoznatijim advokatima koje su angažovali bivši pripadnici OVK su amerikanac Pjer Ričard Prosper(Pierre Rićard Prosper) i britanac Dejvid Huper (David Hooper) koji je brane Hašima Tačija, Endru Kejlej (Andrew Cayley) i Ben (Emmerson) Emerson su deo pravnog tima Kadrije Veseljija, dok Dejvid Jang (David Young) brani Redžepa Seljimija.

Dejvid Harbak (David Harbach), tužilac

Harbak se tužilačkom timu pri Specijalizovanim većima u Hagu pridružio u septembru 2019. godine.

Ima veliko radno iskustvo u SAD. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je pozicija tužioca u Vašingtonu.

Takođe, bio je i specijalni savetnik direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu od 2014. i 2015. godine.

Valeria Bolici, tužilac u slučaju Hisni Gucatija i Nasima Haradinaja

Bolici je par godina radila u EULEX-u na Kosovu.

Poznata je po slučaju "Medicus" u kome su osumnjičeni bili optuženi za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i teške telesne povrede.

Specijalizovana veća su Hisni Gucatija i Nasima Haradinaja uhapsila 25. septembr, a oni su potom prebačeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret su zastrašivanja svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka.

Cezary Mićalczuk (Cezary Michalczuk), tužilac u slučaju Saljiha Mustafe

Tužilac Cezari Mićalczuk javnosti na Kosovu je poznat po radu u Misiji za vladavinu prava Evropske unije (EULEKS).

Bio je tužilac u slučaju pod nazivom "Drenička grupa" a optuženi su bili Suljejman Seljimi (Sylejman Selimi), Sami Ljuštaku (Sami Lushtaku) Sabit Geci, Ismet Hadža (Ismet Haxha) Sahit Jašari (Sahit Jashari), Jahir Demaku i Avni Zabeli.

Mićalczuk je ovaj slučaj preuzeo od italijanskog tužioca Mauricija Salustra (Maurizio Salustro).

Mićalczuk je vodio istragu o korupciji u javnom preduzeću Kosovska energetska korporacija (KEK) a podigao je i optužnicu protiv bivšeg kosovskog specijalnog tužioca Nazmije Mustafija (Nazmi Mustafi) 2012. godine.

Silvia Di Askoli (Silvia D'Ascoli), tužilac

U periodu od 2007. do 2016. godine radila je kao tužilac u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i bila je uključena u istragu protiv srpskog generala Ratka Mladića.

Osim ovih navedenih, u Specijalizovanom tužilaštvu su i drugi tužioci ali se oni još uvek nisu pojavili na sudu.

***Priredila Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG