Dostupni linkovi

Muzejsko blago Crne Gore 'iznošeno lopatama'?


Kakvo je stanje muzejskog blaga u Crnoj Gori?
Kakvo je stanje muzejskog blaga u Crnoj Gori?

Ni ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović nije negirao tvrdnje da je iz Narodnog muzeja na Cetinju nestalo muzejsko blago među kojima su Njegošev sobni sat, ukrašen brilijantima i zlatni pečat dvorske kancelarije. Povodom navoda o nestanku više hiljada muzejskih predmeta Ministarstvo odgovara formiranjem novih Komisija za reviziju…Kakvo je stanje muzejskog blaga u Crnoj Gori, da li je "iznošeno kamionima i lopatama"?

"Kako je nestalo onoliko crnogorsko blago", pitao je poslanik Liberalne partije Andrija Popović ministra kulture Aleksandra Bogdanovića, insistirajući na odgovorima koji najviše interesuju crnogorsku javnost a to se odnosi na aferu nestanka više hiljada muzejskih predmeta. Popović slikovito opisuje razmjere štete:

"Iznošeno je praktično lopatama i kamionima. To se sve dešavalo u vremenu tranzicije u poslednjih tridesetak godina. Možda je trebalo danas pozvati i predstavnika tužilaštva."

Ni Aleksandar Bogdanović nije negirao tvrdnje da je iz Narodnog muzeja na Cetinju nestalo muzejsko blago
Ni Aleksandar Bogdanović nije negirao tvrdnje da je iz Narodnog muzeja na Cetinju nestalo muzejsko blago

"Nije isključeno da oni budu pronađeni", kazao ministar Bogdanović, govoreći o muzejskim predmetima poslaniku Popoviću i objasnio da je rad Državne komisije, koja treba da utvrdi da li je i koliko muzejskog blaga nestalo, dao određene rezultate, ali da ne želi da prejudicira njegov sadržaj.

"Nakon završene revizije muzejskih jedinica, potrebna su tri mjeseca da se napravi izvještaj koji je završen 10. decembra 2018. godine za dvije muzejske jedinice. U martu ćemo imati opipljive rezultate. Znaćemo šta ta revizija konkretno sadrži o predmetima koji su nestali", naveo je Bogdanović.

Posljednju krivičnu prijavu zbog nestanka muzejskih eksponata podnio je prije par dana cetinjskom tužilaštvu muzejski tehničar Aleksandar Berkuljan. Ovo je druga prijava zbog nestanka muzejskog blaga pošto je prva tužilaštvu predata u novembru 2017. godine, kazao je Berkuljan za Radio Slobodna Evropa i precizirao šta se nalazi na spisku navodno nestalih predmeta koje je obuhvatila krivična prijava.

"Njegošev sobni sat ukrašen brilijantima i zlatni pečat dvorske kancelarije, to su neki od predmeta koje sam naveo u krivičnoj prijavi. Tužilaštvu sam dostavio i dokaze, dokumenta koja potvrđuju da su ti predmeti bili u Muzeju. To su takozvane trezorske vrijednosti", kazao je Berkuljan.

Da li je i koliko muzejskih predmeta minulih decenija nestalo iz Narodnog muzeja na Cetinju utvrdiće posebna Komisija koju je prošle godine tim povodom formirala Vlada Crne Gore, a ministar Bogdanović najavio da će njen novi izvještaj biti predmet rasprave na posljednjoj sjednici Vlade u ovoj godini. Uoči sjednice Vlade Državnu komisiju su napustili prvo njen predsjednik, istoričar umjetnosti, Aleksandar Čilikov, a potom i član Predrag Malbaša, koji su podnijeli ostavke na članstvo u radu tog tijela.

Prva krivična prijava Aleksandra Berkuljana obuhvata 3.000 muzejskih eksponata među kojima su komadi vrijednog Njegoševog namještaja, slike i skulpture. A druga gotovo devet hiljada muzejskih predmeta, koji navodno nedostaju Narodnom muzeju na Cetinju.

"U ovoj drugoj prijavi je 8.997 predmeta, prema dokumentima. Ja prilažem samo muzejska dokumenta koja o tome govore", precizirao je Berkuljan.

Na čelu Narodnog muzeja na Cetinju nalazi se Anastazija Miranović pošto je resorni ministar Aleksandar Bogdanović krajem maja smijenio dotadašnju direktorku Vjeru Borozan. Ni Miranović nije željela da prejudicira za Vladu Crne Gore pripremljen nalaz Državne komisije za nadzor i reviziju.

Da li je i koliko muzejskih predmeta minulih decenija nestalo iz Narodnog muzeja na Cetinju utvrdiće posebna Komisija
Da li je i koliko muzejskih predmeta minulih decenija nestalo iz Narodnog muzeja na Cetinju utvrdiće posebna Komisija

"Javnost je upoznata da su u toku revizioni procesi u Narodnom muzeju, muzejskog materijala i dokumentacije. I prosto u ovom momentu, dok se ne završe ti procesi ne bih izlazila u javnost sa tim šta nedostaje, a šta je pronađeno ili bilo kakvu informaciju u vezi toga, obzirom da je Državna komisija koju je formirala Vlada u mandatu da sudi o tim stvarima u ovom momentu. Odnosno, kako teku revizioni postupci, šta je pronađeno a šta fali. Koliko sam u saznanju taj izvještaj će biti na sjednici Vlade i ja u ovom momentu nemam mandat da govorim o tim stvarima jer je prije svega Državna komisija i formirana zbog toga", rekla je Miranović za RSE povodom nove, druge, krivične prijave za navodni nestanak muzejskog blaga.

Šta je najvrijednije od blaga koje navodno nedostaje Aleksandar Berkuljan, koji 35 godina radi u Muzeju, za RSE odgovara:

"Najgore je to što je nestala svijest da o tome treba da se priča. Jer Ministarstvo kulture pokušava da svede da su bitnije nekakve interpretacije, pa i neke tamo Državne komisije što je pod velikim znakom pitanja."

Koliko muzejskog blaga nedostaje, a koliko je zagubljeno u depoima javnost će znati u drugoj polovini naredne godine, precizirao je ministar Bogdanović.

"Kao finalni rok je zadat je 26. jul 2019. godine za reviziju svih muzejskih jedinica. A nakon toga će biti pripremljen konačan izvještaj", rekao je Bogdanović, a potom zbog interesovanja javnosti najavio formiranje još jedne komisije.

"Smatramo da informacije o nestanku predmeta nijesu relevantne ako ih nijesu potvrdili Državno tužilaštvo i Državna reviziona komisija. Ona je jedina relevantna i mjerodavna da iznese podatke u vezi sa nestalim predmetima. A za svaku novu situaciju, kao što je bio slučaj u vezi sa prijavom gospodina Berkuljana, a tiče se nestanka određenih predmeta, već od ove sedmice imaćemo formiranu komisiju koja će se baviti ad hoc situacijama", precizirao je Bogdanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG