Dostupni linkovi

Elon Musk nudi da kupi Twitter za 41 milijardu dolara u kešu


Elon Musk

Milijarder i preduzetnik Elon Musk je ponudio da kupi 91 procent Twittera koji još ne posjeduje preko gotovinskog ugovora koji bi imao vrijednost od 41 milijarde američkih dolara.

Kompanija Twitter je u svom redovnom izvještaju 14. aprila saopštila da je Musk, koji trenutno posjeduje nešto više od devet procenata dionica kompanije i najveći je njen dioničar, poslao pismo kompaniji 13. aprila sa ponudom da kupi sve postojeće dionice za 54,20 dolara po vrijednosnom papiru.

Ranije ove sedmice, neposredno prije nego što je trebalo da se desi imenovanje, Musk je rekao da je odbacio plan da uđe u glavni odbor Twittera. Smatra da bi ga mjesto u odmoru spriječilo u mogućnosti da preuzme kompaniju.

"Investirao sam u Twitter jer verujem da ima potencijal da bude platforma koja podržava slobodu govora širom planete i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionisanje demokratije", rekao je Musk.

"Dao sam ponudu", napisao je Musk na svom Twitter nalogu 14. aprila.

Ponuda koju je dao kompaniji ima za 38 posto veću vrijednost od vrijednosti dionica na dan 1. aprila, što je bio posljednji dan trgovanja prije nego što je javno objavljeno da je Musk preuzeo svoj udio u Twitteru.

Nedeljama se govorilo da Elon Musk razmišlja o pokretanju vlastite društvene mreže, ali s vijestima da je podigao svoj udio u Twitteru na 9,2 posto, čini se da je podegnuo za ulaganjem u postojeću, umjesto da gradi svoju platformu. Borba platforme Truth Social Donalda Trumpa za relevantnost i tehnički problemi dokazali su da izgradnja društvene mreže možda nije tako jednostavna.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG