Dostupni linkovi

Elon Musk preuzeo devet posto udjela u Twitteru i postao glavni dioničar


Elon Musk iznenada postao najveći dioničar Twittera
Elon Musk iznenada postao najveći dioničar Twittera

Direktor Tesle Elon Musk otkrio je udio od 9,2 posto u Twitteru, vrijedan skoro tri milijarde dolara, što ga čini najvećim dioničarom društvene mreže za mikro blogove i potiče rast dionica kompanije za više od 25 posto.

Muskov potez dolazi odmah nakon njegovog tvita da "ozbiljno razmišlja" o izgradnji nove platforme društvenih medija, dok dovodi u pitanje posvećenost Twittera slobodi govora, javlja Reuters.

Kao plodan korisnik Twittera, Musk ima više 80 miliona pratilaca otkako se pridružio 2009. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme, najbogatija osoba na svijetu kritična je prema platformi društvenih medija i njenim politikama, a nedavno je pokrenuo anketu na Twitteru i pitao korisnike da li vjeruju da se platforma pridržava principa slobode govora, za koji je više 70 posto glasalo "ne".

Nedavni tromjesečni rezultati Twittera i ocjene korisnika niže od očekivanog postavili su pitanja o izgledima za rast, čak i dok slijedi velike projekte kao što su audio chat sobe i bilteni kako bi se okončala dugotrajna stagnacija.

"To zaista šalje poruku Twitteru... postojanje značajnog udjela u kompaniji će ih držati na nogama, jer bi taj pasivni udio vrlo brzo mogao postati aktivan udio", rekao je Thomas Hayes, izvršni član Great Hill Capital LLC.

Musk - koji, prema Forbesu, ima neto vrijednost od oko 300 milijardi dolara - prodaje svoj udio u Tesli od novembra, kada je rekao da će prenijeti 10 posto svog vlasništva u proizvođaču električnih automobila.

Od tada je već prodao dionice u vrijednosti od 16,4 milijarde dolara.

Regulatorni podnesak od ponedjeljka pokazao je da Musk posjeduje 73,5 miliona dionica Twittera, koje posjeduje Elon Musk Revocable Trust, čiji je on jedini povjerenik.

Vanguard je drugi najveći akcionar Twittera, sa 8,79 posto udjela, prema podacima Refinitiva.

"Muskova stvarna investicija je vrlo mali postotak njegovog bogatstva i ne treba isključiti potpuni otkup", napisao je analitičar CFRA Research Angelo Zino.

Musk je ranije ulagao u kompanije u ranoj fazi, uključujući on-line procesor plaćanja Stripe Inc i firmu za umjetnu inteligenciju Vicarious, ali njegova posljednja investicija bila bi prva te vrste.

On je također osnivač i glavni izvršni direktor SpaceX-a, te vodi startup Neuralink i infrastrukturnu firmu The Boring Company.

Akcije Twittera, koje su pale za 38 posto u proteklih 12 mjeseci do zatvaranja u petak, trgovale su se po cijeni od 47,19 dolara.

XS
SM
MD
LG