Dostupni linkovi

Reporteri bez granica zatražili da se istraži verbalni napad na Dinka Gruhonjića


Grafiti u ulazu u zgradu u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić.
Grafiti u ulazu u zgradu u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić.

Nevladina organizacija "Reporteri bez granica", koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se istraži incident u kome su na ulazu zgrade u Novom Sadu, u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić, ispisane poruke mržnje za koje se sumnja da su upućene njemu, saopćeno je danas.

Kako je saopćeno, iz te organizacije su naveli da je to primer "kako verbalni napadi mogu prerasti u stvarne".

"Odgovornost je političara, a ne samo policije, da štite novinare – rečima i delima", rekao je za Glas Amerike predstavnik te organizacije koji je zadužen za Europsku uniju i Zapadni Balkan Pavol Salaj.

U noći između ponedjeljka i utorka, u Novom Sadu, na ulazu u zgradu u kojoj živi novinar Gruhonjić, nepoznate osobe su ispisale grafite koji sadrže poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

Jučer su prekrečeni ti uvredljivi grafiti.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopćilo je da su tokom noći 23. i 24. novembra, nepoznati počinioci ispisali grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi glavni i odgovorni urednik portala Vojvođanski istraživačko - analitički centar VOICE i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić sa svojom porodicom.

Kako se navodi u saopćenju, na ulazu u zgradu ispisane su poruke kao što su "Smrade konjušarski", uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i "Ratko Mladić srpski heroj".

"Ovim činom direktno je ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, te je on označen kao legitimna meta", navodi se u saopćenju NDNV.

U saopćenju se skreće pažnja da je vandalski čin uslijedio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom "Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?" u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu.

"Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja."

NDNV je prijavio slučaj nadležnom javnom tužilaštvu i policiji.

XS
SM
MD
LG