Dostupni linkovi

Mreža za izgradnju mira: Sramotna proslava rođendana Orbana i Mitrovića na Dan bijelih traka


Instalacijom u Velikom parku u Sarajevu obilježen Dan bijelih traka, 31. maj 2021
Instalacijom u Velikom parku u Sarajevu obilježen Dan bijelih traka, 31. maj 2021

Mreža za izgradnju mira zatražila je od predstavnika lokalne vlasti u Prijedoru da odbije zahtjev da se 31. maja, na dan kada se u tom gradu obilježava sjećanje na ubijene u proteklom ratu, organizira proslava rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika beogradske televizije "Pink" Željka Mitrovića.

Iz Policijske uprave Prijedor ranije je potvrđeno je da su dobili zahtjev za organizovanje javne proslave 31. maja od Omladinske organizacije "Princip" iz Prijedora.

Isti dan, 31. maja, u Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka simboličnom mirnom protestnom šetnjom u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

"Najavljivanje javne proslave u Prijedoru, bilo koje vrste i na bilo čiji rođendan, na Dan bijelih traka predstavlja ne samo provokaciju, nego dovodi do retraumatizacije porodica žrtava i onih koji su preživjeli strahote i zločine proteklog rata", saopćila je Mreža za izgradnju mira.

Mreža mira, koju čini koalicija od 225 organizacija iz BiH i regije, zahtjev je uputila gradonačelniku Prijedora i predsjedniku Skupštine, te načelniku Policijske uprave u tom gradu.

Kao rukovodilac okupljanja na zahtjevu za proslavu rođendana Orbana i Mitrovića naveden je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević. Kovačević je kadar Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je lider Milorad Dodik.

Ni Orban ni Mitrović nemaju nikakve veze sa tim gradom u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH).

Iz Mreže podsjećaju da se Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima.

"U zločinima koji su uslijedili nakon toga u Prijedoru i okolini ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece", kaže se u saopćenju.

Iz Mreže za izgradnju mira navode da se na izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora još čeka, iako je inicijativa upućena prije nekoliko godina.

Ističe se da se najavljivanjem javne proslave u Prijedoru grubo i javno negiraju počinjeni ratni zločini, te da se pokušava revidirati prošlosti.

"Ovim sramnim činom sprječava se proces suočavanja s prošlošću, narušava se povjerenje, vrše se dalje podjele, a građanima Prijedora nesrpske nacionalisti ne dozvoljava se da dostojanstveno odaju počast članovima svojih porodica koji su svoje živote izgubili", kaže se u saopćenju.

Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet iz Haškog Tribunala prebačen na Sud BiH.

XS
SM
MD
LG