Dostupni linkovi

U Mostaru pronađeni posmrtni ostaci još najmanje šest osoba


Ekshumacija posmrtnih ostataka u Međinama kod Mostara, 1. juna 2022.
Ekshumacija posmrtnih ostataka u Međinama kod Mostara, 1. juna 2022.

Na području mjesta Međine u Mostaru pronađeni su posmrtni ostaci još najmanje šest osoba iz proteklog rata, nakon što su u posljednja dva mjeseca na istom lokalitetu otkriveni ostaci najmanje 18 žrtava.

“Posmrtni ostaci bit će upućeni na daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize u prostorije gradskog groblja Sutina u Mostaru, saopštili su 1. juna iz Tužilaštva BiH.

Ekshumacija na ovom lokalitetu na jugu Bosne i Hercegovine bit će nastavljena i u četvrtak, 2. juna. Početkom maja iskopani su posmrtni ostaci pet osoba.

Početkom aprila ove godine identificirano je 13 osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u istom mjestu.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, opština Vitez, u središnjoj Bosni, od Mostara udaljenog oko 200 kilometara.

Iz Tužilaštva BiH su naveli i da je na lokaciji prisutan istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji pod nadzorom postupajućeg tužioca koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Na terenu se nalaze članovi tima doktora sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe ICMP BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH, a koji osiguravaju lokaciju.

U BiH je, prema podacima Instituta za nestale osobe, do sada pronađeno više od 80 posto nestalih, a članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava. No, i dalje se traga za više od 7.600 osoba.

XS
SM
MD
LG