Dostupni linkovi

Kod Mostara ekshumirano pet žrtava rata u BiH


Posmrtni ostaci pet žrtava proteklog rata ekshumirani su na lokaciji Međine, Mostar, 5. maj 2022.

Posmrtni ostaci pet žrtava rata u Bosni i Hercegovini (BiH) ekshumirani su na lokalitetu Međine kod Mostara, na jugu države, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH u četvrtak, 5. maja.

U saopštenju se navodi da su četiri tijela pronađena kompletna, dok su ostaci pete žrtve pronađeni nekompletni.

U Institutu podsjećaju da je riječ o ekshumaciji koja je na tom lokalitetu započela prethodne sedmice, kada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci tri žrtve rata u BiH (1992.-1995.g.).

"Posmrtni ostaci žrtava koje su u četvrtak ekshumirane takođe će biti prebačene u prostorije Gradskog groblja 'Sutina' radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade, kao i izuzimanja koštanih uzoraka s ciljem identifikacije žrtava putem DNK metode", navode u Institutu za nestale.

U saopštenju se navodi da je ekshumacijom koordinisao istražilac Instituta za nestale osobe, uz rukovođenje Tužilaštva BiH. Prisustvovali su i ljekar sudske medicine, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), lokalna policija te radnici i mehanizacija.

Ekshumacija je, ističu u Institutu, izvršena po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

U BiH je, prema podacima Instituta za nestale osobe, do sada pronađeno više od 80 posto nestalih, a članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava. No, i dalje se traga za više od 7.600 osoba.

XS
SM
MD
LG