Dostupni linkovi

Identifikovano 13 žrtava rata u BiH, među njima šestero djece


Ekshumacija grobnice s posmrtnim ostacima žrtava rata u BiH (Ilustrativna fotografija)
Ekshumacija grobnice s posmrtnim ostacima žrtava rata u BiH (Ilustrativna fotografija)

Identifikacija 13 žrtava proteklog rata u Bosni i Hercegovini (BiH), među kojima i pet članova jedne porodice, izvršena je u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća "Gradska groblja Visoko", u središnjem dijelu BiH u petak, 1. aprila.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, opština Vitez, u središnjem dijelu BiH. Posmrtni ostaci ovih žrtava su 1998. godine ekshumirani na lokalitetu Međine kod Mostara, na jugu BiH.

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Instituta za nestala lica BiH.

Zvanično je identifikovano pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza, supružnika Emsada i Nihade, te njihovo troje maloljetne djece Melise, Nermina i Senada.

Potvrđen je i identitet braće Edina i Elvedina Čerimić, te maloljetnih brata i sestre Adisa i Adise Salkić.

Takođe, identifikovani su i Ramo Osmančević i Amel Zatagić rođeni u Busovači, Semir Horo rođen u Vitezu i Abdulah Pezer rođen u Lončarima.

Prema podacima Instituta za nestala lica, u BiH je do sada pronađeno više od 80 posto nestalih. Članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava rata nastradalih u ratu 90-ih godina prošlog stoljeća.

I dalje se traga za više od 7.600 osoba.

XS
SM
MD
LG