Dostupni linkovi

U Mostaru ukinuti nazivi ulica po ustaškim zvaničnicima


Ulici Mile Budaka vraća se prijeratni naziv po pjesniku Aleksi Šantiću, Mostar, 29. juni 2022.
Ulici Mile Budaka vraća se prijeratni naziv po pjesniku Aleksi Šantiću, Mostar, 29. juni 2022.

Šest ulica u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine više ne nose nazive po političkim i vojnim zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata.

To je odlučeno dvotrećinskom većinom na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara na sjednici u četvrtak 14. jula koje je usvojilo i nova imena za te ulice.

Tako se jednoj od ulica, koja je bila nazvana po Mili Budaku, zvaničniku u vladi Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vraća prijeratni naziv, Ulica Alekse Šantića, jednog od najpoznatijih mostarskih i bosanskohercegovačkih pjesnika.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u NDH, ubuduće će se zvati Ulica Tina Ujevića, a Ulica Đure Spuževića mijenja naziv u Ulicu Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike zvaće se Ulica Ciglana, dok Ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, ubuduće će nositi naziv Humska ulica.

Time je okončan period od 27 godina kako su u takozvanim zapadnom dijelu Mostara, u kojem pretežno žive građani hrvatske nacionalnosti, ulice nosile nazive po osobama koje su u istoriji zabilježene kao predstavnici fašističkog terora provođenog nad drugim narodima i neistomišljenicima.

Uoči glasanja o promjenama naziva ulica, Mario Kordić, gradonačelnik Mostara istakao je kako u BiH, skoro u svakom gradu postoji sličan problem.

"Ja bih volio da danas mi iz Mostara pošaljemo poruku, jedan primjer, kako se rješavaju ovakve stvari, tako da potaknemo i druge lokalne zajednice da na sličan način počnu razmišljati i rješavati probleme", rekao je Kordić tokom obraćanja vijećnicima.

NDH bila je marionetska država fašističke Nemačke i Italije od 1941. do 1945. godine, koju su predvodili hrvatskih fašisti - ustaše. Na tlu NDH sprovođeno je sistematsko ubijanje i progon Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista.

Mostar je podijeljen tokom rata u BiH devedesetih godina u sukobu Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Dolaskom mira, vojne crte su izbrisane, ali su ostale političke i administrativne koje dijele grad na tzv. istočni i zapadni dio.

Ambasada SAD u BiH pozvala Banjaluku i Sarajevo da slijede primjer Mostara

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozdravila je odluku o izmjenama naziva ulica u Mostaru, navodeći da se radi o snažnom primjeru "kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju".

"Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama", stoji u saopštenju Ambasade SAD u BiH od četvrtka.

U Ambasadi SAD su posebno pozdravili "liderstvo" gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića "koji su sarađivali kako bi postigli kompromis i opšte dobro staavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa".

Dodaju i da će ova promjena poboljšati međunarodni imidž i reputaciju Mostara "koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena".

"Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost", poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Odluku Gradskog vijeća Mostara putem Twittera je pozdravio i Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, te je pozvao i druge opštine i gradove u BiH koje imaju nazive ulica ili javnih ustanova po kontroverznim ličnostima da "prate primjer Mostara i učine isto".

"Visoki predstavnik pozdravlja odluku da se ukinu kontroverzni nazivi ulica povezanih sa ideologijom Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, te da se nađu odgovarajuća nova imena koja nadilaze podjele i daju osjećaj ponosa u svakom građaninu Mostara," stoji u saopštenju.

Jevreji Mostara poručili da je promjena naziva ulica "istorijska pravda"

Iz Jevrejske opštine Mostar saopštili su u četvrtak da je Mostar dao primjer svim gradovima u BiH.

"Danas je izvršena povijesna pravda. Želim zahvaliti Gradskom vijeću Mostara i gradonačelniku Mariju Kordiću, koji su donijeli moralnu i pravednu odluku da se zatre sjećanje na zločince koji su aktivno sudjelovali u istrebljenju Židova i drugih bespomoćnih manjina u najcrnjem vremenu u povijesti čovječanstva", poručio je u saopštenju predsjednik Jevrejske opštine Mostar Amir Gross Kabiri.

"Uklanjanje njihovih imena iz bilo kakvog javnog i službenog spominjanja čvrsta je izjava koja prenosi jasnu poruku da ovi kriminalci i stavovi koje zastupaju neće biti prihvaćeni", istakao je Kabiri.

Kabiri je podsjetio i da je u Sarajevu u Drugom svjetskom ratu ubijeno 8330, a u Mostaru 137 Jevreja.

Šta je prethodilo odluci Gradskog vijeća Mostara?

Nove nazive mostarskih ulica predložila je posebna Komisija koju je Gradsko vijeće formiralo 28. juna.

Komisiju za izmjenu naziva ulica čine gradonačelnik, (Hrvatska demokratska zajednica BiH, HDZ) predsjednik Gradskog vijeća (Stranka demokratske akcije, SDA), te predsjednici klubova vijećnika tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati).

Komisija je formirana nakon što je u Gradsko vijeće stigao zahtjev kojeg su potpisali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, britanski ambasador u BiH Matthew Field, ambasador Sjedinjenih Država u BiH Michael Murphy, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i šefica Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH Kathleen Kavalec.

To nije prvi put da se neka komisija bavila pitanjem izmjena naziva ovih pet ulica.

Gradsko vijeće Mostara je u dva mandata imalo posebnu komisiju za izmjenu naziva tih ulica, ali to do sada nije bilo učinjeno.

Prema postojećem Statutu Grada Mostara za svaku odluku mora glasati dvije trećine vijećnika.

XS
SM
MD
LG