Dostupni linkovi

Schmidt i strani zvaničnici u BiH traže da Mostar ukloni imena ustaša sa ulica


Ulice Mostara imenovane po visokim zvaničnicima ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske. 
Ulice Mostara imenovane po visokim zvaničnicima ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske. 

Promijeniti imena ulica nazvanih po zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata.

To su zatražili visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt, britanski ambasador u BiH Matthew Field, ambasador Sjedinjenih Država u BiH Michael Murphy, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johann Sattler i šefica Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Kathleen Kavalec, dopisom upućenim gradonačelniku Mariju Kordiću i predsjedniku Gradskog vijeća Mostara Salemu Mariću.

"Ovaj dopis smo proslijedili gradskim vijećnicima", potvrdio je Marić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Radi se o ulici Mile Budaka, Đure Spuževića, Ive Zelenike Tovarnika, Jure Francetića i ulici Vokića i Lorkovića.

Ove ulice su nazvane po zvaničnicima ustaškog režima, koje je sredinom 90-ih godina prošlog vijeka preimenovalo tadašnje Opštinsko vijeće Mostara, u dijelu grada koje je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO).

Klub vijećnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara zatražio je da se u dnevni red sjednice, koja traje u Mostaru, uvrsti odluka prema kojoj će biti promijenjeno pet naziva ulica koje nose ime po ustaškim dužnosnicima.

Nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, u dva mandata, Gradsko vijeće Mostara je imalo posebnu komisiju za izmjenu naziva tih ulica, ali to nikada nije učinjeno.

Bosna i Hercegovina nema Zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija ili nošenje njihovih simbola, a nema ni Rezoluciju o zabrani negiranja zločina genocida u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG