Dostupni linkovi

Odlazeći šef Mossada nagovijestio ulogu Izraela u napadima na iranske nuklearne ciljeve


Yossi Cohen, odlazeći šef Mossada
Yossi Cohen, odlazeći šef Mossada

Odlazeći šef izraelske obavještajne službe Mossad nagovijestio je moguću izraelsku umiješanost u nedavne napade na iranske nuklearne objekte i iranskog naučnika, iako nije naveo direktno preuzimanje odgovornosti.

Njegove izjave za izraelski Kanal 12 Yossija Cohena, emitovane kasno 10. juna, uključivale su navode koji sugerišu da bi drugi iranski naučnici koji rade na iranskim nuklearnim aktivnostima mogli biti meta atentata, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Pojavljivanje izjave odlazećeg šefa Mossada poklapa se s onim što će vjerovatno biti zadnji dani vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, pošto je glasanje o njegovom povjerenju široke koalicija zakazano za 13. juni. Netanjahu je šefa vlade s najdužim stažem u zemlji.

Detaljni opisi mogućih tajnih operacija dolaze i u trenutku kada Sjedinjene Države i druge svjetske sile pregovaraju o mogućem povratku na nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je Washington napustio prije tri godine.

Iranski sporni nuklearni program, za koji se zapadne vlade plaše da je usmjeren na sposobnost proizvodnje nuklearnog oružja, i tekuće američke sankcije za kažnjavanje Teherana u središtu su tih napora. Iran tvrdi da su njegove nuklearne ambicije usmjerene samo za civilnu upotrebu.

Cohen je ponudio, kako se čini, detaljan opis iranskog postrojenja za obogaćivanje utanjuma Natanz i štete koje su nanesene od najmanje dvije odvojene eksplozije na postorjenju tokom prošle godine.

TV voditeljica, Ilana Dayan, takođe je prikazala detaljan narativ događaja koji sugerišu da su Izrael ili njegovi agenti tajno unijeli eksploziv u podzemne prostorije postrojenja Natanz.

"Ne izgleda kao nekada", rekao je Cohen za "podrum" u kojem su se "centrifuge vrtjele" u Natanzu.

Cohen takođe govori o ubistvu Mohsena Fakhrizadeha, iranskog naučnika koje se desilo u novembru, koji je prije deset godina započeo navodni vojni nuklearni program za koji američka obavještajna služba i atomska služba UN-a kažu da je napušten 2003. godine.

Novinarka Dayan, opisala je da je Cohen "lično potpisao cijelu kampanju".

Američka vlada priopštila je 10. juna da je ukinula sankcije protiv trojice bivših iranskih zvaničnika i dvije kompanija koje su ranije učestvovale u trgovini iranskim petrohemijskim proizvodima.

Ovaj potez brzo je pokrenuo pitanja o tome jesu li povezani s naporima da se oživi iransko i američko poštovanje takozvanog Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) kojim se trguje preko ublažavanja sankcija za ograničavanje najosjetljivijih iranskih nuklearnih aktivnosti.

Predsjednik Joe Biden preuzeo je dužnost u januaru obećavajući povratak tom sporazumu, kojem se Izrael već dugo protivi.

XS
SM
MD
LG