Dostupni linkovi

EU priprema kontramjere Trumpovim sankcijama da bi zadržali Iran


Bruno Le Maire, francuski ministar ekonomije
Bruno Le Maire, francuski ministar ekonomije

Evropa se priprema da uvede mjere kojima će anulirati efekat sankcija koje Donald Trump uvodi za svaku neameričku firmu koja će nastaviti da posluje sa Iranom, saopštila je francuska vlada.

Upozorenje od francuskog ministra finasija, Bruna Le Mairea, sugeriše da Trumpov prijedlog da nagovori Evropu da se priključi američkoj vanjskoj politici prema Iranu nože voditi do ozbiljnog sukoba sa EU firmama i političaraima, naraočito onima koji zagovaraju snažniju evropsku vanjsku politiku, navodi The Guardian.

"Mi moramo raditi međusobno u Evropi da bi branili naš evropski ekonomski suverenitet," rekao je Le Maire, dodajući da Evropa može koristiti iste instrumente kao SAD da bi branili svoje interese.

Kada je Trump najavio da povlači Sjedinjene države iz iranskog nuklearnog sporazuma, objavio je istovremeno da obnavlja sankcije, uključujući i za svaki enitet koji nastavi da trguje sa Iranom, u suštini zaprijetivši evropskim poslovima vrijednim milijarde dolara.

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da kompanijama daje tri do šest mjeseci da zaključe svoje ugovore, uključujući i one o iranskoj nafti. Le Maire je pak rekao:

"Na kraju maja ja ću se susresti sa britanskim i njemačkim ministrima finansija i nas troje ćemo vidjeti šta možemo učiniti"

On je naveo da je razgovarao sa američkim ministrom finansija, Stevenom Mnuchinom u srijedu, tražeći od njega da dozvoli izuzetak za francuske komapanije ili da odgodi primjenu sankcija, mada je, kako je rekao, "imao slabe iluzije" da će pozitivno odgovoriti.

Le Maire je ukazao na mogućnost ponovnog uspostavljanja EU "propisa o blokiranju", koje datiraju iz 1996. godine, koji su upotrijebljeni za suzbijanje američkih sankcija koje ciljaju treće zemlje koje posluju s Libijom.

Statut je dopustio evropskim kompanijama da zanemaruju američke sankcije i omogućio da se bilo kakve odluke stranih sudova na temelju sankcija neće primjenjivati u Evropi.

SAD su se tada povukle prije nego što su sankcije primijenjene.

"Želimo ponovo da obnovimo tu regulaciju i inkorporiramo je u nedavnu odluku SAD" naveo je Le Maire.

"Drugi put koji razmatramo je evropska finansijska nezavisnost-šta možemo učiniti da damo Evropi više finansijskih mehanizama koje će im omogućiti nezavisnost od SAD" .

Jedan od prijedloga je da uspostavimo čisto evropsku finansijsku kuću koja će nadgledati eurotransakcije sa Iranom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak da jednostrano povlačnje SAD iz iranskog nuklearnog spoorazuma nanosi štetu svjetskom poretku.

Njemačka, Francuska i Britanija su se saglasile da očuvaju nuklearni sporazum sa Teheranom iz 2015. i pored američke odluke o povlačenju.

XS
SM
MD
LG