Dostupni linkovi

Rohani: Teheran može nastaviti da poštuje sporazum


Hasan Rohani
Hasan Rohani

Predsjednik Irana Hasan Rohani (Hassan Rouhani) rekao je da bi ta zemlja mogla nastaviti da se ponaša u skladu sa sporazumom potpisanim sa šest svjetskih sila Zajedničkim sveobuhvatnim planom rada (JCPOA), čak i ako predsjednik SAD Donald Trump (Tramp) odluči da istupi iz sporazuma.

On je tokom sastanka u iranskom gradu Mešhedu rekao da nuklearni sporazum potpisan 2015. godine može da se održi i nakon istupanja SAD, ukoliko Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka "nadoknade" istupanje Vašingtona.

"Imamo svoj plan. Ili će to što zahtijevamo da neameričke strane ispune svoje obaveze ukloniti problem ili ćemo se odlučiti za zakonsku i racionalnu opciju, ukoliko ne bude ispunjeno ono što mi očekujemo", izjavio je Rohani.

Iranski predsjednik je napomenuo da bi SAD istupanjem iz JCPOA napravile "stratešku grešku".

Rohani je posljednjim izjavama prvi put naglasio uslove pod kojim bi sporazum sa svjetskim silama mogao da se održi nakon što Tramp istupi iz njega. Sve prethodne izjave su nagovještavale da bi istupanje SAD bio kraj JCPOA.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Bahram Kasemi (Qassemi) ranije je izjavio da bi odustajanje od sporazuma bilo "bolno za SAD i da će se završiti sa žaljenjem".

"Takav korak bi lišio SAD preostalog kredibiliteta, usljed čega bi izgubile i povjerenje svijeta", rekao je Kasemi.

Tramp će do kraja dana saopštiti svoju odluku u vezi sa JCPOA, a ranije određeni rok za donošenje odluke ističe u subotu, 12. maja.

Evropski saveznici Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvali su Vašington da ponovo pregovara o JCPOA da bi se u sporazum uključio i balistički program Irana, koji nije bio dio prvobitnog sporazuma.

Prema JCPOA, Iran je u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija pristao da ograniči svoj nuklearni program do 2025. godine.

XS
SM
MD
LG