Dostupni linkovi

Moskovski 'Staljinov kebab' štand zatvoren dan nakon otvaranja


Poznato je da su dovitljivi ruski preduzetnici koristili kontroverze i međunarodne skandale kao inspiraciju za svoje brendove. Posljednji - Staljin doner - pokazao se pretjeranim.
Poznato je da su dovitljivi ruski preduzetnici koristili kontroverze i međunarodne skandale kao inspiraciju za svoje brendove. Posljednji - Staljin doner - pokazao se pretjeranim.

Piše: Matthew Luxmoore

Josif Staljin vladao je Sovjetskim Savezom 28 godina, gradeći kult ličnosti i brutalni režim. Ipak, kiosk moskovske šavarme nazvan po njemu trajao je samo jedan dan.

Nakon pritužbi gnjevnih lokalnih stanovnika, Staljin doner – kojim je vlasnik Stanislav Voltman, kako kaže, htio odati počast a ne nekoga uvrijediti - zatvorio se nakon samo 24 sata poslovanja u prvoj sedmici januara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Voltman je rekao da su ga policajci odveli u policijsku stanicu na trosatno ispitivanje o kontroverznom lokalu brze hrane.

Bolje ne pitati odakle je meso." - šali se Olga Marševa na Fejsbuku

"Pitali su me jesam li dobro udaren u glavu", rekao je za RFE/RL u telefonskom intervjuu.

Prvog i jedinog dana prodaje, na skromnom kiosku u sjevernoj moskovskoj četvrti Koptevo prodano je 200 kebaba, rekao je Voltman.

Ponuđena jela sa jelovnika poput Staljina s duplim mesom i Berija u tkemali sosu - nazvana po tiraninu i njegovim zloglasnim poslušnicima - pripremalo je osoblje u uniformama Staljinove tajne policije, koja je milione sovjetskih građana slala u logore prisilnog rada u Sibiru ili ravno pred streljački vod.

Tri Voltmanova člana osoblja dala su otkaz, zbog neugodne pažnje medija, a on je zatvorio objekat i traži nove zaposlenike u nadi da će ponovno otvoriti.

"Nije da sam Hitlera imao za zaštitno lice svog brenda", rekao je, napominjući da je Rusija zabranila nacističke simbole. "Nisam prekršio nijedan zakon."

Kremlj je godinama vodio ambivalentnu politiku prema Staljinu, čovjeku koji je nadzirao namještena suđenja protiv svojih protivnika i zatvorio ili pogubio stotine hiljada sovjetskih građana. Za vrijeme predsjednika Vladimira Putina, vlada nije osudila niti nedvosmisleno opravdala njegovo brutalno naslijeđe.

Ponekad su se službenici trudili zaštititi Staljinov ugled, izazivajući gnjev kritičara koji kažu da se Rusija mora obračunati sa zločinima sovjetske države ili je osuđena na njihovo ponavljanje.

Ruske vlasti su 2018. godine zabranile prikazivanje ‘Smrt Staljina’, britanske komedije o posljednjim danima diktatora 1953. i očajničkoj prepirci za moć među članovima njegovog užeg kruga. Triler o hladnom ratu ‘Dijete 44’, čija je radnja smještena iste godine, povučen je 2015. zbog "narušavanja istorijskih činjenica".

"Takvi filmovi ne bi trebali uživati u masovnom prikazivanju u našoj zemlji", rekao je tadašnji ministar kulture Vladimir Medinski.

Staljinove pristalice u Rusiji ukazuju na brzu industrijalizaciju Sovjetskog Saveza pod njegovom vlašću, rekavši da su za taj razvoj oštre politike bile opravdane. Također navode ogroman doprinos Sovjetskog Saveza u porazu nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu kao dokaz Staljinove vjerodostojnosti kao vođe - iako kritičari kažu da je pobjeda došla uprkos Staljinovim greškama, ne zahvaljujući njegovoj ulozi.

Rezultat je polagana, ali linearna rehabilitacija diktatora, koji danas uživa širu podršku među Rusima - nego što je to bilo prije, u vrijeme kada je njegov nasljednik Nikita Hruščov osudio Staljinovo nasljeđe u zapaljivom govoru pred sovjetskim Politbiroom 1956. godine, započevši period poznat kao destaljinizacija.

Staljin je komplikovana figura." - Valerij Fadejev, Vijeće za ljudska prava u Kremlju

Stoga ne čudi da je kontroverza oko Staljin Donera privukla veliku pažnju u Rusiji, kako na televiziji tako i na društvenim mrežama, gdje su mišljenje podijeljena baš kao i svaka tema vezana uz Staljina i njegovu istorijsku ulogu.

"Bolje ne pitati odakle je meso", napisala je na Fejsbuku (Facebook) jedna žena, Olga Marševa.

Neki zvaničnici su kritikovali Voltmana zbog trikova, dok su o Staljinu blago govorili.

"Ne bismo trebali poticati ovu raspravu", rekao je Valerij Fadejev, šef Vijeća za ljudska prava u Kremlju, u intervjuu za moskovsku radio stanicu. "Staljin je komplikovana figura."

Poznato je da su dovitljivi ruski preduzetnici koristili kontroverze i međunarodne skandale kao inspiraciju za svoje brendove. Poljoprivrednik Aleksej Jakušev je 2018. lansirao suncokretovo ulje zvano Novičok, nakon što je Rusija navodno koristila taj nervni agens protiv bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Salzberiju u Engleskoj te godine - i ponovo prošlog avgusta protiv kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

A nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. majice s Putinovim likom i sloganima koji hvale njegovu vanjsku politiku ispunile su suvenirnice širom zemlje.

Voltman, koji se u avgustu preselio u Moskvu iz Orenburga, grada u blizini ruske granice s Kazahstanom, kaže da su njegovi snovi o tome da se to napravi u glavnom gradu Rusije sada možda propali.

Primio je desetine različitih poruka - od prijetnji ako se Staljin Doner ponovo otvori, do poruka podrške njegovom poslu.

Što se tiče Staljina, i sam ima pomiješane osjećaje.

"Godinama čitam o njemu i ne demoniziram ga niti veličam", rekao je. "Napravio je puno loših stvari, ali i puno dobrih."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG