Dostupni linkovi

Nemiri zbog uvođenja vanrednog stanja u Egiptu


Predsednik Egipta Mohamed Morsi proglasio je u nedelju veče vanredno stanje i policijski čas koji će biti na snazi 30 dana u tri suecke provincije, zbog najnovijih sukoba u zemlji u kojima je poginulo više od 50 ljudi.

On je pozvao lidere svih stranaka na nacionalni dijalog u ponedeljak, ali većinski sekularna i liberalana opozicija odbija da učestvuje, insistirajući da Morsi da pokaže političku volju da ispuni neke od njihovih zahteva, pre svega u ukidanju njegove autoritarne vladavine.

Vanredno stanje će biti primenjivano tokom noći u gradovima Port Said, Suec i Ismailija gde su bili najžešći sukobi.

Najmanje četiri osobe su ubijene, a 400 povređeno u nedelju u pucnjavi u Port Saidu, gde su se desetine hiljada ljudi okupile na masovnoj sahrani više od 30 žrtava nasilja u subotu koje je izbilo zbog 21 smrtne presude izrečene osumnjičenima za učešće u neredima na fudbalskoj utalmici u februaru 2012, u kojima je stradale 74 lica.

U obraćanju koje je emitovala televizija, Morsi je obećao da se neće ustezati da preduzme dalje mere suzbijanja poslednjih sukoba koji su zahvatili veliki deo zemlje.

“Govorio sam da sam protiv svih vanrednih mera ali, takođe, i da, kada se mora zaustaviti krvoproliće i zaštiti narod, ja moram delovati. Ako moram, učlinio bih mnogo više za dobrobit Egipta”.

Nasilje je nastavljeno preko noći u Ismailiji gde su se demonstranti sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac.

"Dole Morsi, dole vanredno stanje", skandirali su demonstranti.

Nemiri su izbili i u obližnjem Suecu, gde su demonstranti opkolili jednu policijsku stanicu, bacali "molotovljeve koktele" na pripadnike snaga bezbednosti i blokirali put koji vodi do prestonice.

Vojska na ulicama Sueza
Vojska na ulicama Sueza
Aktivisti za zaštitu ljudskih prava smatraju da će vanredno stanje dati policiji široka ovlašćenja da privodi ljude za koje smatra da su pretnja po bezbednost.
U nedelju su se četvrti dan za redom sukobile pristalice opozicije i policija u Kairu u blizini centralnog trga Tahrir.

„Nećemo dozvolliti da naša deca budu Morsijeve žrtve“, uzvikivali su demonstranti.

Morsi je pozvao političke snage na dijalog kojim bi se rešila poslednja kriza.

"Nema alternative dijalogu. Stoga pozivam sve političke lidere na razgovor u ponedeljak, imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se nalazimo, kako bismo utvrdili okvir za dijalog i dogovorili o merama koje treba usvojiti”.

Morsi se nada da će politički dijalog uspostaviti nacionalno jedinstvo ali nije jasno ko će prihvatiti njegov poziv.

Glavna opoziciona koalicija – Nacionalni front spasa – saopštila je da će u ponedeljak razmotriti Morsijev poziv. Njen portparol Kaled Davoud kazao je Rojtersu da je “uvođenje vanrednog stanja ispravan potez imajući u vidu siledžijstvo i ostala krivična dela”.

Međutim, Davoud je istakao da Morsi “gubi iz vida stvarni problem, a to je njegova politika”.

Jedan od lidera Nacionalnog fronta spasa Mohamed Baradej napisao je na “Tviteru” da je dijalog “gubljenje vremena”.

Bivši predsednički kandidat Hamdin Sabahi kazao je da neće učestvovati na sastanku u ponedeljak, osim “ako ne prestane krvoproliće i ispune zahtevi naroda”.

Liberalna opozicija optužuje Morsija da je autokrata i da novi ustav, koji je usvojen na njegovu inicijativu na nacionalnom referendumu u decembru, ne štiti dovoljno slobodu izražavanja ili veroispovjesti.

Demonstranti takođe optužuju vladu za sve dublju ekonomsku krizu.

Opozicione grupe, koje optužuju islamističkog predsednika da je izdao ustanak u kome je svrgnut Hosni Mubarak pre dve godine, najavile su za ponedeljak nove proteste.

Nemiri delom izbijaju i zbog netrpeljivosti između policije i pripadnika navijačke grupe Ultras, koja je postala veoma politizovana, a koja se često sukobljava sa pripadnicima organa reda.

Ova grupa je učestvovala u ustanku u kom je svrgnut Mubarakov režim, kao i u protestima protiv vojne uprave koja je preuzela vlast, a sada predvodi pobunu protiv Morsija.
XS
SM
MD
LG