Dostupni linkovi

EU uvela sankcije za sedam osoba zbog 'destabilizacije' Moldavije


Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i predsednica Moldavije Maia Sandu prisustvuju skupu podrške evropskom putu zemlje, u Kišinjevu, Moldavija, 21. maja 2023.
Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i predsednica Moldavije Maia Sandu prisustvuju skupu podrške evropskom putu zemlje, u Kišinjevu, Moldavija, 21. maja 2023.

Evropska unija je u utorak uvela sankcije protiv sedam osoba optuženih za pokušaj destabilizacije Moldavije, jedne od najsiromašnijih evropskih zemalja, koja se graniči sa Ukrajinom.

Odluka je doneta dva dana pre nego što Moldavija treba da bude domaćin drugog samita Evropske političke zajednice (EPC) u četvrtak, gde će se sastati 47 šefova država i vlada.

Kao mala nacija od oko tri miliona stanovnika, evropski blok je rekao da je Moldavija "jedna od zemalja koje su najviše pogođene posledicama” ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

"Postoje ozbiljni, pojačani i kontinuirani pokušaji da se destabilizuje zemlja", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) u saopštenju.

Sankcionisanje sedmorice pojedinaca, kojima će biti zabranjen ulazak u Evropsku uniju, a njihova imovina u bloku zamrznuta, šalje "važan politički signal o podršci EU Moldaviji u trenutnom teškom kontekstu“, dodao je Borelj.

To su "političari i biznismeni moldavske ili ruske nacionalnosti koji su se bavili destabilizujućim aktivnostima“, saopštio je Evropski savet, koji predstavlja 27 država članica.

Neki od njih se dovode u vezu sa slučajem "Bankarske prevare“, što je rezultiralo ogromnim gubicima za budžet Moldavije.

Za druge je rečeno da su povezani sa "naporima koje je orkestrirao Kremlj da destabilizuje Moldaviju“.

Ove aktivnosti uključuju planiranje nasilnih demonstracija, finansijske malverzacije, neovlašćeni izvoz kapitala i podršku projektima ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), saopštio je Brisel.

"Napori da se destabilizuje Republika Moldavija primetno su se povećali od početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine i predstavljaju direktnu pretnju stabilnosti i bezbednosti spoljnih granica EU“, navodi se u saopštenju EU.

Moldavija takođe deli granicu sa Rumunijom, članicom EU.

U junu 2022, EU je Ukrajini i Moldaviji dodelila zvanični status kandidata, a obe zemlje sada pozivaju na ubrzane procedure kako bi se približile članstvu u bloku.

EPC je forum za evropske lidere unutar i van EU koji razgovaraju o zajedničkim strateškim pretnjama, a kandidati za EU kao što je Moldavija vide članstvo kao polaznu tačku na putu ka Briselu, piše agencija Frans pres (AFP).

XS
SM
MD
LG