Dostupni linkovi

Suhov: Moguće da su pobunjenici sa Kavkaza utjecali na braću Carnajev


Ivan Suhov
Ivan Suhov
Priredila: Mirjana Rakela

Istražitelji su u potrazi za mogućim vezama između Tamerlana i Džohara Carnajeva, braće koji su osumnjičeni za bombaški napad na maraton u Bostonu, i islamističkih pobunjenika na Sjevernom Kavkazu.

Najveća militantna grupa, „Emirat Kavkaza“ - koju je Washington uvrstio u terorističke organizacije - je negirala umiješanost u bombaški napad. Ali, Ivan Suhov, novinar i ugledni stručnjak za Sjeverni Kavkaz smatra, da su osumnjičeni, mogli biti pod utjecajem islamističkih pobunjenika u nestabilnoj ruskoj regiji.

RSE: „Emirat Kavkaza“ je najpoznatija islamistička pobunjenička grupa na Sjevernom Kavkazu. Koliko ima takvih grupa u regiji, i da li međusobno surađuju?

Suhov: Postoji nekoliko desetaka pobunjeničkih grupa. U teoriji, sve one djeluju pod kapom od „Emirata“, ali su vrlo autonomne. Nisu toliko homogene koliko su čečenski separtisti bili nekada. To je više ideja o ujedinjenju raznih militantnih grupa, ali ima dosta samostalnih pojedinaca.

Braća Carnajev osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu
Braća Carnajev osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu
RSE: Braća Carnejev na svojim društvenim mrežama su nekoliko puta spominjali pobunu na Sjevernom Kavkazu. Mislite li da postoji veza između radikalnih islamista i bostonskih bombaša?

Suhov: Mislim da su oni djelovali samostalno, ali da su bili inspirirani pobunjeničkim pokretom na Sjevernom Kakvazu. Sumnjam da su ikada bili u izravnom kontaktu s bilo kojim od pobunjeničkih zapovjednika na terenu. Po mom mišljenju oni su bili obični simpatizeri, pobunjenike su slijedili na internetu, i onda su u jednom trenutku odlučili da je vrijeme za akciju.

RSE: Kada je čečenski pobunjenički lider Doku Umarov najavio stvaranje Kavkaskog Emirata 2007, zaprijetio je da će pokrenuti napade na strane države, Britaniju i Sjedinjene Američke Države. Kasnije je povukao te prijetnje. Što bi militanti na Sjevernom Kavkazu mogli dobiti od napada kakav je izveden u Bostonu?

Suhov: Ovaj datum obilježio bi trenutak kada je sjevernokavkaski separatistički pokret, prerastao iz pozicije borca za neovisnost Čečenije od Rusije, kakvu je imao 1990-ih i ranih 2000tih, do vjerskog pokreta. Od ovog trenutka, pobunjeničke vođe službeno svoje korake dovode u vezu s religijom.

Umarov je govorio o Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji jer je počeo sebe pozicionirati kao dio globalnog džihadističkog pokreta. Malo ljudi je to primijetilo, iako je čelnik [separatističke] čečenske vlade u egzilu, Ahmed Zakajev, pokušao na tu činjenicu skrenuti pažnju Zapada.

RSE: Umarov je izrazio solidarnost s Al-Qaedom. Postoje li bilo kakve veze, osim ideoloških, između sjevernokavkaskih militanata i Al-Qaide?

Suhov: Postoje veze između Bliskog istoka i globalnog džihada. Neka novinarska istraživanja, iz ranih 2000- ih, to potvrđuju. Globalni džihad je vrlo stvaran i njegove veze sa Sjevernim Kavkazom su stvarne. No, ne treba pretjerivati s tim vezama kada se želi objasniti situacija na Sjevernom Kavkazu. Korijeni problema su lokalne prirode.
XS
SM
MD
LG