Dostupni linkovi

U organizaciji Dačićevih socijalista omladincima iz Srbije 'servirani' govori Putina i paramilitaraca


Bratislav Živković govori na panelu u okviru Međunarodnog festivala mladih u Sočiju, 6. marta 2024. godine (Foto: World Youth Festival/Zinovev Alexsey Yuryevich)
Bratislav Živković govori na panelu u okviru Međunarodnog festivala mladih u Sočiju, 6. marta 2024. godine (Foto: World Youth Festival/Zinovev Alexsey Yuryevich)

Zastave Srbije, Rusije i simbol ruske agresije na Ukrajinu – sve to pratilo je omladinsku delegaciju vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) u ruskom gradu Sočiju, koju je predvodio visoki stranački funkcioner Dušan Bajatović.

Obratio im se i predsednik Rusije Vladimir Putin, ali i srpski paramilitarci koji ratuju u Ukrajini na ruskoj strani, a kako se može videti na Bajatovićevom Instagram profilu, deo mladih iz Srbije, koji su prisustvovali sedmodnevnom Svetskom festivalu omladine u Sočiju, nosio je dukserice sa slovom "Z".

To slovo je ispisivano na ruskim tenkovima i drugim vojnim vozilima na početku invazije na Ukrajinu u februaru 2022, nakon čega se raširilo kao simbol podrške oružanim akcijama Moskve.

Festival, koji je u gradu na jugozapadu Rusije održan od 1. do 7. marta, prema zvaničnom opisu je u fokusu imao nauku, obrazovanje, preduzetništvo i umetnost.

Međutim, deo programa, bio je fokusiran na rusku ratnu propagandu i promovisanje antizapadne politike u jeku agresije na Ukrajinu.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije uspeo da stupi u kontakt sa nekim od učesnika festivala, mladih iz Srbije.

Kakva je uloga Bajatovića i SPS-a?

Bajatović je narodni poslanik u republičkom parlamentu i godinama je na čelu "Srbijagasa", državnog energetskog preduzeća koje u svom poslovanju zavisi od Rusije odakle uvozi gas.

Objava na Instagram profilu Dušana Bajatovića
Objava na Instagram profilu Dušana Bajatovića

SPS, partija na čijem čelu je Ivica Dačić, šef diplomatije u odlazećoj Vladi Srbije, u vlasti je sa Srpskom naprednom strankom (SNS) duže od decenije.

Iz te stranke nije odgovoreno za RSE o učešću na festivalu u Sočiju.

Takođe, iz Vlade Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE da li je država na bilo koji način učestvovala u organizaciji njihovog odlaska u Soči i kako gledaju na događaj tokom kojeg je mladima promovisana politika ratovanja.

"U poslednjoj izbornoj kampanji u Srbiji, Bajatović je bio jedan od promotera ruske agresije na Ukrajinu", kaže za RSE Marko Milosavljević iz nevladine Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), govoreći o skupu na kom je po onome što su organizatori objavili među 20.000 učesnika "sa svih strana sveta", bilo i njih oko 200 iz Srbije.

Podseća da je Bajatović tokom izborne kampanje i sam nosio odeću sa istaknutim slovom "Z".

Bajatović je bio jedan od promotera ruske agresije na Ukrajinu: Marko Milosavljević
Bajatović je bio jedan od promotera ruske agresije na Ukrajinu: Marko Milosavljević

"Bajatović je jedan od najplaćenijih funkcionera u državi, koji na najgori način koriste državne resurse i upotrebljavaju ih tako da legitimizuju svoju vlast, šireći priče o 'srpskom' i 'ruskom svetu'", ocenjuje Milosavljević.

Za Milosavljevića "problematično je to što se učešćem mladih iz Srbije pohvalio Dušan Bajatović, kao funkcioner države Srbije".

Marko Milosavljević festival vidi kao pokušaj Rusije da se predstavi kao "svetska sila koja može da okupi mlade iz velikog broja zemalja".

"To je sramotno, pre svega, iz vizure tih država i društvenih aktera koji to pomažu, i koji ne vide problem u predstavljanju rata i agresije kao 'odbrane otadžbine', dobrovoljaca kao junaka pa time, na neki način, normalizuju ratne zločine Ruske Federacije u Ukrajini", zaključuje on.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ko je organizovao odlazak mladih iz Srbije?

Nije poznato kako je tekla organizacija odlaska mladih iz Srbije na ruski festival niti po kojim kriterijumima su birani učesnici. Na sajtu festivala se navodi da na događaju mogu učestvovati ruski državljani i državljani stranih zemalja uzrasta od 14 do 35 godina.

Među zaduženima za organizaciju odlaska mladih iz Srbije, kako se može videti na društvenim mrežama, bio je nevladin Centar za srpsko-rusku saradnju "Zenit".

Ova organizacija osnovana je početkom 2021. u Kragujevcu. Kao zastupnik udruženja se u javno dostupnim podacima vodi Aleksa Gajić.

U novembru 2023. "Zenit" je organizovao promociju ruskog Festivala mladih na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Najava tog događaja objavljena je na Instagram stranici te nevladine organizacije.

Iz kragujevačkog Pravnog fakulteta su za RSE rekli da su dozvolili korišćenje prostorija ove ustanove za potrebe promocije ruskog festivala "na zahtev jedne od registrovanih studentskih organizacija".

U pisanom odgovoru koji potpisuje dekan Dragan Vujisić navodi se da Pravni fakultet nije učestvovao na Festivalu mladih u Sočiju, kao ni u organizaciji putovanja studenata, "ukoliko je bilo onih koji su išli".

"Poštujući autonomiju studentskog delovanja, Fakultet nema ni zakonsku obavezu, ni potrebu da proverava da li je, ko je i koliko je studenata bilo na tom Festivalu. Pretpostavljamo da je to u nadležnosti nekih drugih državnih institucija. Takođe, predmet našeg interesovanja nisu ni informacije o tome da li je na Festivalu bilo i aktivnosti o kojima ste nam pisali, a koje izlaze iz zvaničnog formata Festivala", navode s fakulteta.

Dodaju da ta ustanova ne podržava ni rusku niti bilo čiju ratnu ideologiju.

Centar za srpsko-rusku saradnju "Zenit" nije odgovorio na pitanja RSE o detaljima organizovanja mladih za odlazak u Rusiju.

Među organizatorima navedena je i Ivana Petarić, koja je predstavljena kao članica Komiteta za srpsko-rusku saradnju u organizaciji Međunarodnog festivala mladih u Sočiju 2024. godine.

Petarić je odbornica vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini grada Valjeva.

Na svom Fejsbuk profilu je prethodnih dana objavila nekoliko fotografija iz Sočija.

Ivana Petarić je posredstvom Fejsbuka odgovorila da je za komunikaciju sa medijima zadužen Aleksa Gajić, zatupnik udruženja "Zenit".

RSE je poslao upit Srpskoj naprednoj stranci o učešću članice te stranke Ivane Petarić u organizaciji odlaska mladih iz Srbije, ali do zaključenja teksta nije stigao odgovor.

Ko su srpski paramilitarci koji su govorili u Sočiju?

Među panelistima, kako se moglo pratiti i u prenosu uživo na zvaničnom sajtu festivala, bili su i srpski dobrovoljci u ruskim jedinicama koje učestvuju u invaziji na Ukrajinu.

Jedan od njih je i Bratislav Živković koji je 2014. godine iz Srbije otišao na ukrajinsko poluostrvo Krim nakon što ga je Kremlj protivpravno anektirao.

Živković je 6. marta u Sočiju učestvovao na panelu "Naša otadžbina. Dobrovoljci Donbasa".

Deo regiona Dobas, na istoku Ukrajine, Rusija je protivpravno anektirala 2022. godine.

Živković, koji je stekao i rusko državljanstvo, u više navrata je javno iznosio tvrdnje da je "jedini srpski komandir koji je organizovao četnički odred i odveo ga na Krim 2014. godine". To je ponovio i na panelu u Sočiju.

"Kada je počelo 'rusko proleće' na Krimu, okupio sam svoje prijatelje i otišli smo na Krim. Pridružili smo se Kozačkom puku. Pomagali smo u Sevastopolju, zatim smo otišli u Lugansk, tamo su došli i drugi srpski dobrovoljci", rekao je.

Inače, Živković je u avgustu 2018. godine uhapšen u Srbiji zbog osnovane sumnje da je organizovao odlaske iz zemlje, zarad učestvovanja u ratu u inostranstvu, ali je Tužilaštvo u aprilu 2019. obustavilo istragu protiv njega.

U Srbiji je zakonom zabranjeno učešće na stranim ratištima. Do sada je doneto više od 30 presuda po osnovu tog zakona zbog ratovanja u Ukrajini na ruskoj strani.

Na istom panelu, učestvovao je još jedan učesnik koji je predstavljen kao državljanin Srbije. Reč je o Milanu Jankoviću, najavljen kao pevač i vlasnik restorana u Srbiji.

Na panelu prenošenom uživo na sajtu festivala je izjavio da je dobrovoljno otišao u Donbas, gde je, kako kaže, za ruske jedinice pripremao hranu.

"Nisam išao da ratujem, ali moje srce i moja borba je bila preko hrane", objasnio je Janković.

Na svojoj Instagram stranici, Janković je objavio nekoliko videa iz Sočija. Na jednom se vidi grupa mladih ljudi koji nose transparente s porukom na srpskom "Dobro došli u Soči" i uz skandiranje "Rusi i Srbi, braća zauvek". Autentičnost tih snimaka RSE ne može da potvrdi.

Na Telegram kanalu "Zli orlovi", koju vodi ruski propagandista Aleksandar Lisov, 5. marta je objavljen video, čiju autentičnost takođe ne možemo da potvrdimo, a na kojem se vidi Milan Janković kako izvodi rep pesmu u prostoru Festivala mladih.

Detalj iz videa objavljenog na Telegram stranici "Zli orlovi"
Detalj iz videa objavljenog na Telegram stranici "Zli orlovi"

Njegov nastup pratilo je nekoliko desetina ljudi. Neki od njih nosili su zastave Srbije, kao i baner na kojem su iscrtane granice Republike Kosova u bojama srpske zastave, sa porukom "Nema predaje".

Uloga glumca Bikovića na skupu u Sočiju

Miloš Biković, glumac koji je karijeru izgradio u Srbiji i Rusiji, obratio se učesnicima festivala u Sočiju, u okviru programa "Očuvanje porodice za buduće tradicije".
Miloš Biković, glumac koji je karijeru izgradio u Srbiji i Rusiji, obratio se učesnicima festivala u Sočiju, u okviru programa "Očuvanje porodice za buduće tradicije".

Panelista festivala bio je i, kako su ga organizatori predstavili, srpsko-ruski glumac Miloš Biković.

On je 5. marta govorio na panelu u okviru programa "Očuvanje porodice za buduće tradicije".

Biković je u svojoj karijeri podjednako glumio i za srpsku i za rusku kinematografiju.

Pod pritiskom javnosti i na poziv Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine ovaj glumac nedavno je, nakon prethodno dogovorenog angažmana, ostao bez uloge u poznatoj američkoj seriji Beli lotos (The White Lotus).

Koje su poruke izneli Putin i drugi predstavnici političkog vrha?

Osim Bikovića, o porodici je govorila i vicepremijerka Ruske Federacije, Tatjana Golikova.

Tatjana Golikova, decembra 2020.
Tatjana Golikova, decembra 2020.

Na panelu "Porodica kao nacionalna ideja", koji je prenošen uživo na sajtu festivala 6. marta, Golikova je govorila o reformi Ustava koja je u Rusiji izglasana polovinom 2020. godine.

"Dovoljno je reći da su izmenama našeg Ustava tradicionalne vrednosti poput braka između muškarca i žene stavljene kao fundamentalne", rekla je Golikova.

Ustavnim reformama onemogućene su istopolne zajednice, a Vrhovni sud Rusije LGBT+ pokret proglasio je "ekstremističkim", što je naišlo na brojne osude međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Inicijator festivala je, kako navode u organizaciji, predsednik Rusije Vladimir Putin, a nije izostalo i njegovo obraćanje 6. marta, što je objavljeno i na sajtu Kremlja.

Putin i učesnici Međunarodnog festivala mladih kod Sočija, Rusija, 6. marta 2024.
Putin i učesnici Međunarodnog festivala mladih kod Sočija, Rusija, 6. marta 2024.

Izneo je poruke o "pravdi, tradiciji snažne porodice i služenju otadžbini", omladina je mogla da čuje i uživo. Međutim, ruski predsednik je govorio i o tome da vojska njegove zemlje u Donbasu "štiti svoj narod".

Jedan od učesnika na festivalu bio je i portparol Kremlja, Dmitri Peskov.

U razgovoru sa učesnicima panela, takođe 6. marta, Peskov je optužio neimenovane zemlje da sprovode "novi kolonijalizam".

"Postoje zemlje koje osećaju da imaju pravo da diktiraju drugima kako da žive svoje živote", rekao je Peskov.

Šta je Peskov rekao o odnosima Srbije i Rusije?

Portparol Kremlja rekao je da su za Rusiju "Srbi braća i sestre", s posebnim naglaskom na "Srbe iz Republike Srpske", bosanskohercegovačkog entiteta.

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a predstavnici vlasti u Beogradu nisu prekinuli veze sa Kremljem, uprkos pozivima Brisela da se kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji usklade sa restriktivnim merama.

Peskov je podsetio i da Putin nedavno sastao sa Miloradom Dodikom, predsednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

"Putin je u potpunosti podržao Dodika u njegovom izbalansiranom, ali istrajnom stavu. To je dobar primer kako ne tako brojni narod čuva svoj suverenitet uprkos otvorenim i značajnim pritiscima", rekao je Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) i politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik poziraju za fotografiju pre razgovora u Kazanju, glavnom gradu Republike Tatarstan, Rusija, 21. februara 2024.
Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) i politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik poziraju za fotografiju pre razgovora u Kazanju, glavnom gradu Republike Tatarstan, Rusija, 21. februara 2024.

Dodik je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog secesionističkih pretenzija u Bosni i Hercegovini.

Šta je svrha festivala u Sočiju?

"Očigledno da taj skup služi da odgoji neku vrstu omladinskih aktivista koji će imati svoju funkciju u svojim zemljama kad se vrate", smatra socijalni psiholog, Dragan Popadić.

U izjavi za RSE on dodaje da je posebno interesantno da je mladima poslata direktna poruka "ko je dobar, a ko loš u ratu u Ukrajini".

Popadić: Mladima je predočena isključivo iskrivljena ruska perspektiva
Popadić: Mladima je predočena isključivo iskrivljena ruska perspektiva

"Tu je predočena isključivo ta iskrivljena ruska perspektiva koja je predočena u njihovoj propagandi", kaže Popadić.

Podvlači i da je verovatno da organizatori festivala u Sočiju očekuju da će taj događaj imati dugotrajan uticaj na učesnike.

Prema njegovim rečima, mladi će u pojedinim matičnim zemljama možda moći da preispitaju zvanični narativ u Rusiji, ali dodaje:

"Plašim se da mladi koji su iz Srbije otišli na taj skup nisu u prilici da su 'vakcinisani' protiv snažnih propagandnih sredstava i u tom slučaju će taj uticaj biti veći", zaključuje Popadić.

Prema istraživanju više evropskih medija – među kojima su ruski istraživački portal "Meduza", nemački "Špigl" i švedski dnevnik "Ekspresen" – ruska administracija je izdvojila više od 630 miliona evra za "informacioni rat" u koji spada i širenje panruske propagande.

Dokumenti koji su "procureli" iz Kremlja i došli u ruke istraživačkih novinara, pokazuju da je u toj raspodeli sredstava Festival mladih dobio 45 miliona evra.

Saradnja na tekstu: Sonja Gočanin i Svetlana Božić Krainčanić

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG