Dostupni linkovi

U Mjanmaru održani prvi izbori posle dvadeset godina


Performans ispred ambasade Mjanmara u Bankoku protiv izbora: Politički aktivista prilazi "glasačkim kutijama!", dok druga dvojica, obučena u uniforme drže upereno oružje. Na kutijama su likovi Aung San Suu Ći (levo) i lidera mjanmarske hunte Tana Švea, 7.
U Mjanmaru su prvi put posle 20 godina održani parlamentarni izbori, a vojna hunta koja vlada tom zemljom je po zatvaranju biračkih mesta saopštila da će rezultati biti saopšteni "u dogledno vreme". Stranim novinarima i nezavisnim posmatračima izbora zabranjen je ulazak u Mjanmar.

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da će izbori u Mjanmaru biti "sve osim slobodni i fer".

"Suviše dugo narodu u Mjanmaru uskraćeno je pravo da odlučuje o sopstvenoj sudbini",
rekao je Obama pred studentima u Mumbaju, tokom posete Indiji.

I američka državna sekretarka Hilari Klinton u nedelju ujutro je ocenila da izbori u prvi plan stavljaju "zloupotrebe vojne hunte" koja je na vlasti u Mjanmaru.

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Ketrin Ešton izrazila je žaljenje što na izborima nisu poštovani međunarodni standardi i zatražila oslobađanje svih političkih zatvorenika.

"EU žali što vlasti nisu preduzele odgovarajuće mere za održavanje slobodnog, pravednog i pluralističkog izbornog procesa",
navodi se u saopštenju Ketrin Ešton.

Prema njenim rečima, EU ponavlja apel za oslobađanje svih političkih zatvorenika u zemlji.

Za stranke su posebno opterećenje predstavljala i ograničavajuća pravila izbornih kampanja, kontrolisani mediji i veliki depoziti koje moraju da prilože izborni kandidati. Stranim novinarima i nezavisnim posmatračima izbora bio je zabranjen ulazak u Mjanmar.

Ulice prestonice Jangona bile su neobično mirne, izlazak birača na mnogim biračkim mestima bio je slab, a neki stanovnici su ostali kod kuće zbog glasina o mogućim eksplozijama bombi.

Policija za razbijanje demonstracija bila je raspoređena na nekim raskrsnicima, ali na biračkim mestima nije bilo vojske.

USDP je predložila 1.112 kandidata za 1.159 mesta u dvodomnom nacionalnom i 14 regionalanih parlamenata, a najjači rival, Partija nacionalnog ujedinjenja (NUP) koju podržavaju pristalice ranijeg vojnog režima imala je 995 kandidata.

Najveća opoziciona partija, Nacionalne demokratske snage, predložila je 164 kandidata. Tu stranku su osnovali bivši članovi Narodne lige za demokratiju Aung San Su Kji, koja je godinama u kućnom pritvoru.

Skoro je sigurno, napominje AP, da će zahvaljujući propisima donetim pre izbora, Stranka solidarnosti i razvoja unije koju podržava hunta biti pobednik uprkos raširenom otporu u narodu posle 48 godina vojne vladavine.
XS
SM
MD
LG