Dostupni linkovi

Petero ubijenih na protestima u Mjanmaru


Demonstranti tokom marša u znak protesta protiv vojnog puča u Mjanmaru, u Tajpeju na Tajvanu, 2. maja 2021.
Demonstranti tokom marša u znak protesta protiv vojnog puča u Mjanmaru, u Tajpeju na Tajvanu, 2. maja 2021.

Mjanmarske sigurnosne snage otvorile su u nedelju 2.maja paljbu na jednom od najvećih protesta protiv vojne vladavine i ubile najmanje petero ljudi, piše Reuters, tri mjeseca nakon što je vojni puč odvukao zemlju u krizu.

Protesti su koordinirani s demonstracijama u mjanmarskim zajednicama širom svijeta kako bi se obilježila "globalna mjanmarska proljetna revolucija", naveli su organizatori protesta.

"Protresite svijet glasom jedinstva naroda Mjanmara", saopštili su organizatori.

Rijeke demonstranata, neki predvođeni budističkim redovnicima, probijali su se kroz gradove, uključujući trgovačko središte Yangon i drugi grad po veličini Mandalay.

Dvije osobe ubijene su u središnjem Wetletu, objavio je Myanmar Now, dok su dvije osobe ubijene u mjestima u državi Shan na sjeveroistoku, izvijestili su lokalni mediji.

Još jedna osoba ubijena je u sjevernom Hpkanatu, izvijestio je Kachin News Group.

Protesti su tek dio problema do kojih je došlo nakon svrgavanja izabrane vlade predvođene dobitnicom Nobelove nagrade, Aung San Suu Kyi, 1. februara.

Ratovi s pobunjenicima etničkih manjina u udaljenim pograničnim regijama na sjeveru i istoku intenzivirali su se u posljednja tri mjeseca, a prema procjenama Ujedinjenih naroda, raseljeni su deseci hiljada civila.

Neobjašnjive eksplozije

U nekim mjestima došlo je do sukoba civila i sigurnosnih snaga, dok su u središnjim područjima vojni i vladini objekti pogođeni raketama i nizom manjih, neobjašnjivih eksplozija.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima objavilo je da su sigurnosne snage ubile najmanje 759 prosvjednika od vojnog puča. Reuters nije mogao potvrditi taj podatak.

Protesti i paralelni štrajkovi naštetili su ekonomiji i povećali izglede za porast gladi, upozorile su humanitarne agencije.

UN-ov program za razvoj upozorio je prošle sedmice da bi uticaj pandemije i politička kriza mogli odvući do 25 miliona ljudi u siromaštvo do 2022. godine.

Suu Kyi pritvorena od puča

Vojska je rekla da je morala preuzeti vlast jer na njene pritužbe na izbornu prevaru u novembru, na kojoj je pobijedila stranka Suu Kyi, nije reagiralo izborno povjerenstvo koje je utvrdilo da su izbori bili pošteni.

Suu Kyi (75) pritvorena je od puča, zajedno s mnogim članovima svoje stranke.

XS
SM
MD
LG