Dostupni linkovi

Nove optužbe vojne hunte protiv Aung San Su Ći


Demonstranti nose sliku svrgnute liderke Mjanmara Aung San Su Ći

Vojna hunta u Mjanmaru je podigla novu optužnicu protiv svrgnute civilne liderke Aung San Su Ći, koja je zatražila da se lično sastane sa svojim advokatima nakon višenedeljnih kontakata isključivo putem video linka u prisustvu bezbednosnih zvaničnika, prenosi Rojters.

Šesta optužnica u redu podnesena je protiv 75-godišnje nobelovke, koji nije viđena u javnosti od pritvaranja u ranim satima 1. februara nakon vojnog puča.

Su Ći je optužena za kršenje zakona usvojenog u cilju kontrole širenja korona virusa, što je druga optužba protiv nje prema istom zakonu. Ona se već suočava sa optužbama za ilegalni uvoz voki-tokija, njihovu nelicenciranu upotrebu, izazivanje javnih nemira i kršenje zakona o službenim tajnama.

Hunta je takođe optužila Su Ći za korupciju i predstavila na državnoj televiziji, kako tvrdi, dokaz da je uzimala mito.

Njene pristalice ističu da je krivični postupak politički motivisana taktika u pokušaju da se ona diskredituje i legitimiše državni udar u kome su generali srušili vladu Su Ći manje od tri meseca nakon što je ubedljivo pobedila na izborima i bilo kakva presuda bi je onemogućila da u budućnosti obavlja javne funkcije.

Na saslušanju su se u ponedeljak putem video veze sa Su Ći pojavili i bivši predsednik Vin Miint i bivši gradonačelnik prestonice Nejpjido Mio Aung, koji se takođe suočavaju sa optužbama.

Prema rečima šefa njenog pravnog tima Kin Maung Zava, troje okrivljenih izgledaju dobrog zdravlja, ali advokat koji je bio na sudu nije smeo da razgovara sa njima o bilo kom drugom pitanju osim o neposrednim slučajevima koji se vode protiv njih.

Puč je zaustavio napredak koji je Mjanmar postigao u demokratizaciji nakon pet decenija vojne vladavine. Puč i nasilni obračun sa opozicijom koji je usledio intnezivirali su međunarodne pozive za uvođenje embargo na izvoz oružja u Mjanmar i drugih sankcija.

Do sada je ubijeno 706 demonstranata i slučajnih prolaznika nakon puča, saopštilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima.

Uprkos tome, demonstranti su se u ponedeljak vratili na ulice i ruralne puteve južnog Mjanmara, rešeni da nastave javne proteste.

Intenzivnije nasilje dogodilo se u severnoj državi Kačin, gde su dva mjanmarska vojna borbena aviona napala bazu Nezavisne organizacija Kačina. Ova organizacija, koja traži autonomiju ove regije, ima sopstvene vojne snage.

Ona je saopštila da su snage Kačina u ponedeljak izvele uspešan napad da bi oterale mjanmarske vojne snage koje su čuvale most na glavnom putu.

Kačini su jedna od desetak etničkih manjinskih grupa koje decenijama traže autonomiju. Druga, Karen u istočnom Mjanmaru, takođe se suočava sa napadima vojske nakon puča, uključujući vazdušne udare.

Kačin i Karen izrazili su solidarnost sa protestima protiv puča i obećali da će zaštititi demonstrante na teritoriji koju kontrolišu.

XS
SM
MD
LG