Dostupni linkovi

Nejedinstven stav o Fejtovom planu za sever Kosova


Most deli Kosovsku Mitrovicu na srpski i albanski deo
Most deli Kosovsku Mitrovicu na srpski i albanski deo
Građani Kosovske Mitrovice, Srbi i Albanci, zastupaju različite stavove po pitanju plana Vlade Kosova i Međunarodne civilne kancelarije (ICO) Pitera Fejta o integraciji severnog Kosova u kosovske institucije.

Mitrovčanin Nikola Stojanović u razgovoru za RSE kaže da je upoznat sa planom o integraciji severnog Kosova i ističe da je on za njega lično apsolutno neprihvatljiv:

“To uopšte nije ispravno, jer niko ne može da otuđi ono što je naše. Niko nema pravo da se meša jer ja smatram da je ovo i dalje i da će ostati i dalje deo naše teritorije, države Srbije. Prema tome neka oni te njihove zahteve sprovedu u nekoj drugoj državi a ne ovde kod nas. Ne mogu oni da vrše ovde razne eksperimente sa ljudima i sa osećanjima. Znači, ja ne podržavam njihove planove i nadam se da će im oni ubrzo propasti jer nema šanse da taj plan uspe. Jedino ne daj Bože silom. Ali to nije lepo. To vređa nas kao ljude i kao Srbe. Ovde je naša istorija a ne njihova.”

Sa druge strane Fisnik Abdulahu smatra da bi integracija ovog dela Kosova značila oživljavanje vladavine prava i zakona na ovom delu teritorije:

„Da kažem istinu, to može biti nešto novo za Mitrovicu pošto će to doprineti vladavini zakona, da svi mi budemo ravnopravni, nezavisno da li se radi o Albancima ili Srbima. Naravno paralelne strukture nisu dobre za ovu zemlju. Mislim da će ovde na severu sigurno doći do destabilizacije situacije, ukoliko se pokuša sa sprovođenjem strategije, ali zaista verujem da neće biti nasilja. Nadam se da će se vratiti ono vreme kako smo i živeli ranije, kada nije bilo važno šta si po nacionalnosti. Ranije smo živeli mirno, izlazili smo i družili se međusobno. Govorim o severnoj Mitrovici“
, kaže on za RSE.

I njegov sugrađanin Agron Ibrahimi smatra da bi najavljena integracija Kosova predstavljala boljitak u svakom smislu i za Srbe i za Albance:

„Plan Pitera Fejt je dobar plan i trebalo bi biti prihvaćen kako od Albanac tako i od Srba. Jer to je plan za dobrobit i srpske i albanske zajednice. Mislim da bi se ovim planom obe zajednice integrisale u civilno društvo. Dalje, njegovom realizacijom bi se onemogućilo postojanje paralelnih struktura, kako ovde na severu, tako i po srpskim enklavama na centralnom Kosovu.“

Nema uslova za integraciju?

Inače, lideri Srba sa severa Kosova najavili su da će se protiv strategije boriti svim diplomatskim i demokratskim sredstvima, uključujući i mirne proteste. Upitan da li kod njega i ostalih pripadnika albanske zajednice postoji strah od eventualne destabilizacije situacje on kaže:

„Naravno, ima straha od svih na severu, pošto sve što se događa od strane Srba i kod Srba utiče i na nas i na naše živote. Očekujem da neće biti puno protesta i problema. U svakom slučaju što manji broj incidenata i biće bolji život za sve nas.“


Međutim, Mitrovčanin Miloš Nikolić, koji kaže da je delimično upoznat sa strategijom za sever Kosova, smatra da se još uvek nisu stekli uslovi za integraciju ovog dela Kosova u kosovske institucije:

“Ta integracija nas u to Kosovo je po meni negativan potez. Prvo zato što ja njima puno ne verujem i prosto je nemoguće tako nešto realizovati u ovoj situaciji, za sada, Ja razumem da o nekim stvarima treba razgovarati i pregovarati ali u ovoj današnjoj situaciji to prosto nije moguće.”


Plan predviđa sledeće mere da Vlada Kosova, podržana od međunarodne zajednice, formira opštinu Severna Mitrovica posle izbora. Takođe je predviđeno da se krajem godine organizuju lokalni izbori u tri opštine na severu - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. To će doprineti, kako se navodi, da se marginalizuju paralelne strukture države Srbije koje deluju u tom delu Kosova.
XS
SM
MD
LG