Dostupni linkovi

Starješina Kijevsko-pečerske lavre u kućnom pritvoru


Mitropolit Pavlo, na dan kada je objavljeno da je pod sumnjom zbog navodnog opravdavanja ruske invazije na Ukrajinu, Kijev, 1. april 2023.
Mitropolit Pavlo, na dan kada je objavljeno da je pod sumnjom zbog navodnog opravdavanja ruske invazije na Ukrajinu, Kijev, 1. april 2023.

Ukrajinsko pravosuđe odlučilo je u subotu da u kućni pritvor na 60 dana stavi mitropolita Pavla, starješinu manastira Kijevsko-pečerske lavre čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom, i kojima je naloženo protjerivanje iz crkve.

"Istražni sudija je odlučio da osumnjičenom primijeni preventivnu mjeru u kućnog pritvora od 60 dana, do 30. maja, u sklopu preliminarne istrage", saopštio je sud u Kijevu koji je nadležan za taj slučaj.

Mitropolit će zbog toga morati da "nosi elektronski uređaj za nadzor" i da se "uzdrži od komunikacije sa svjedocima u kontekstu krivičnog postupka", naveo je sud.

Nekoliko desetina vjernika sa ikonama u rukama okupilo se u subotu ispred Kijevsko-pečerske lavre, velikog manastira u Kijevu poznatog po zlatnim lukovicama, u kome se nalazi pravoslavna crkva sa historijskim vezama sa Moskvom.

Kako je saopštila Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavle se sumnjiči da je "pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike".

Takođe se sumnjiči da je "narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih vjerskih ubjeđenja".

"Zakon i odgovornost za kršenje zakona su isti za sve", rekao je šef SBU, Vasil Maljuk.

Monasi u tom manastiru pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, optuženoj da je povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom čiji lider, patrijarh Kiril, podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska pravoslavna crkva tvrdi da je lojalna svojoj zemlji, osudila je rusku invaziju i proglasila da je nezavisna od Moskve.

Ali, SBU tvrdi da neki u toj crkvi održavaju bliske veze sa Moskvom. Oni su tokom racija u bogomoljama našli ruske rublje, pasoše i letke s porukama moskovskog patrijarha kao dokaz da su neki ukrajinski crkveni zvaničnici lojalni Rusiji.

Manastir Kijevo-Pečerska lavra je u vlasništvu ukrajinske vlade, a agencija koja ga nadgleda obavijestila je monahe da raskida zakup i da imaju rok do srijede da ga napuste.

XS
SM
MD
LG