Dostupni linkovi

Gotovinin branitelj tužio Pupovca za klevetu


Milorad Pupovac

Američki odvjetnik hrvatskog porijekla Luka Mišetić, poznat po uspješnoj obrani hrvatskog generala Ante Gotovine na Haškom tribunalu, tužio je na američkom sudu lidera hrvatskih Srba Milorada Pupovca za klevetu i traži milijun dolara odštete. Pupovac je kazao da je Mišetić zbog zarada na obranama u Hagu ratni profiter, a Mišetić ga tuži i traži odštetu jer tvrdi da mu je klevetom nanio štetu u Sjedinjenim Državama.

Lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac je, gostujući na N1 televiziji 24. svibnja, na novinarsko pitanje da komentira tvrdnje američkog odvjetnika Luke Mišetića kako on "poriče genocid u Srebrenici", odgovorio kako Mišetić ne zavređuje da se osvrće na njegove optužbe, jer je, kazao je Pupovac, Mišetić "jedan običan ratni profiter koji nesreću Bošnjaka, Hrvata i Srba iz svoje američke debele fotelje naplaćuje debelim i golemim sumama novca, uključujući i novce ove države".

Mišetić se osjetio oklevetanim i pred njujorškim sudom je tužio Pupovca za odštetu u visini od "ne manje od milijun dolara".

On u tužbi tvrdi da mu je Pupovac lažnom optužbom i klevetom da je ratni profiter koju su mediji prenijeli širom svijeta naštetio njegovom ugledu, posebno u Sjedinjenim državama i New Yorku.

Mišetić kaže da je u Hagu bio plaćen koliko i drugi branitelji, a da je Pupovčev demagoški i uvredljivi napad imao jedinu svrhu, da zaobiđe odgovor na pitanje o Srebrenici.

Pokušali smo od Mišetića dobiti pojašnjenje njegove tužbe. Međutim, nije odgovarao na naše upite, a Pupovac za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je Mišetić u više navrata napadao neistomišljenike iz pozicije koju mu je odvjetnički status omogućavao.

"U više navrata je napadao ne samo političke i novinarske figure nastojeći ograničiti slobodu mišljenja, slobodu izražavanja i slobodu govorenja. A pritom se naravno služio i sam najrazličitijim oblicima neistine, optužbi neutemeljenih u činjenicama i klevete".

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Pupovac kaže kako živi u atmosferi klevetanja, ali da nikada nije posezao za sudskim tužbama, iako mu je to klevetanje ograničavalo prava i slobode, a nerijetko dovodilo u pitanje i život.

"Ali radimo, djelujemo i živimo u takvim okolnostima i nosimo se s njima. Može biti da to njemu iz njujorške perspektive ne izgleda tako. Može biti da on ima sasvim drugačiju perspektivu, a onda i drugačije mogućnosti. Može biti da misli da mu odvjetnički položaj omogućava da to može činiti u zemlji i prema zemlji u kojoj mi živimo, radimo i prolazimo kroz sve što prolazimo", zaključio je Pupovac.

Radi cjelovite informacije, valja dodati da je Pupovac ipak posezao za tužbama u obrani od javnih napada. Zbog izjave lidera jedne marginalne srpske stranke u Hrvatskoj Nenada Vlahovića da je "biznismen koji se obogatio na srpskoj tuzi i jadu" Pupovac ga je tužio za klevetu i od njega 2016. godine dobio 3.600 eura odštete i sudskih troškova.

Mišetić je ranije u niz navrata na Twiteru prozvao Pupovca i Dejana Jovića da ne priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid.

Tjednik srpske manjine "Novosti" podsjeća da je Pupovac kao dio saborskog izaslanstva bio 2015. godine na komemoraciji u Srebrenici, da je pozdravio ispriku srpskog predsjednika Tomislava Nikolića za Srebrenicu iz 2013. godine, a da je 2014. godine na pitanje novinara portala "Lupiga.com": "Misli li da u Srebrenici nije bilo genocida?", odgovorio kako je "Srebrenica, i ne samo ona jer ima i drugih mjesta, slučaj u kojem postoje elementi genocidnih radnji koje treba prepoznati".

"Novosti" dodaju da je Hrvatska iz svog proračuna odvjetničkom timu koji je branio Gotovinu, Čermaka i Markača, a u kojem je bio i Mišetić, isplatila oko 22,5 milijuna eura honorara, odvjetničkom timu koji je spremao tužbu protiv Srbije za genocid, a u kojem je također bio Mišetić, 3,7 milijuna eura, a da je odvjetničkoj tvrtki Squire Patton Boggs, koja zastupa Hrvatsku u arbitražama oko MOL-a sa Mađarima, a čiji je predstavnik za Hrvatsku Mišetić, isplaćeno nešto preko 15 milijuna eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG