Dostupni linkovi

Okupljanje antifašista na dan mise u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Okupljanje antifašista na dan mise u Sarajevu

Održana misa za žrtve Bleiburga u Sarajevu, protestovali antifašisti

  • U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu misa za žrtve blajburškog križnog puta. Pokrovitelji su Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija i Počasni blajburški vod.
  • U naselju Marijin Dvor, gdje je pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine, ustaški režim objesio 55 antifašista, protestno okupljanje. Organizator je SABNOR (Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) u BiH.
  • Pozive da se misa ne održi prethodno su uputili članovi Predsjedništva BiH, nevladine organizacije, a reagirala je i Ambasada SAD u BiH.
  • Svjetski jevrejski kongres navodi da se veličaju pojedinci koji su podržavali ili su bili aktivno uključeni u aktivnosti režima Nezavisne države Hrvatske (NDH), koji je pogubio stotine hiljada nedužnih muškaraca, žena i djece, ubijenih samo zbog etničkog ili vjerskog identiteta.
  • Kada se govori o Bleiburgu, radi se o skupu događaja na kraju Drugog svjetskog rata, vezanih za stradanje pripadnika hrvatskih oružanih snaga NDH, koja je podržavala fašističku ideologiju, te čija se vojska borila protiv partizana.
  • Na završetku Drugog svjetskog rata vojni i politički vrh kvislinške NDH bježao je pred jugoslavenskim partizanima. Savezničke snage su ih pored austrijskog gradića Bleiburg opkolili i vratili preko granice partizanima.
  • Vojni i politički vrh NDH uspio je pobjeći, dok su pripadnici ustaške i domobranske vojske i civili po povratku u Jugoslaviju likvidirani na više lokacija u Sloveniji ili poslani na tzv. "križne putove" duge po nekoliko stotina kilometara.
  • O kolikom se broju stradalih radi nema tačnih i zvaničnih podataka.
13:06 16.5.2020.

Antifašisti pjevaju partizanske pjesme i igraju kola

Ispred Vječne vatre u centru Sarajeva, građani su i dalje okupljeni u znak protesta zbog održavanja mise u sarajevskoj katedrali.

Uz pjesme Bella ciao, himne bivše SFRJ i brojnih drugih, čuju se i parole 'Neće proći', 'Ne daj se Bosno'.

12:55 16.5.2020.

Kardinal Puljić: Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo poštovanje

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je kazao da se misom prikazuje najsvetiji čin i pokazuje poštovanje prema svim žrtvama.

"Ne možemo zaboraviti svoje pokojne, pogotovo ako ih je mržnja ubila. Bojim se živjeti s ljudima kojima ništa nije sveto. Molićemo vječni mir svim nastradalima. Pravo na život svake osobe pod Božijom je zaštitom, stoga svakoj nevinoj žrtvi dugujemo poštovanje, tu ne može biti razlike ni rasne, ni političke, ni konfesionalne. Masovne likvidacije bez suda i dokaza krivnje su teški zločini pred Bogom i ljudima", poručio je Puljić.

"Nitko", kazao je, "nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo".

"Nitko nema pravo dirati rane, boli onih koji pate zbog gubitka svojih. Ako ne znamo poštivati, onda u nama nema dostojanstva ni ljudskog ni nacionalnog. Pravi dijalog počiva na prihvaćanju istine. Treba stvarati klimu pomirenja i praštanja, ali te postavke počivaju na temelju istine. Ne može se graditi proces pomirenja bez unutarnje katarze. Valja ljudski pravim imenom nazvati i ukazati na činjenicu koje se ne mogu zanijekati. Istina oslobađa prostor na stvaranje povjerenja među ljudima. Nijedan se zločin ne može braniti. To jednako vrijedi i za pojedinca i za zajednicu. Tražiti oproštenje je put dostojan čovjeka", kazao je Puljić.

"Tko ne želi istinu taj se stavlja iza zla kojeg brani i tako podržava negativni naboj među ljudima. Taj nije graditelj mira nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne može braniti. Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac zločina. To jednako vrijedi i za pojedinca i za zajednicu. Zločinom se zločin ne liječi!", kazao je kardinal.

12:47 16.5.2020.

Antifašisti pred Vječnom vatrom

U protestnoj šetnji od Marijin Dvora antifašisti su stigli do Vjećne vatre, gdje je saobraćaj blokiran:

12:44 16.5.2020.

Ambasadori položili vijence na Vracama

Šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, zajedno s drugim ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice, položila je danas cvijeće za žrtve Drugog svjetskog rata na Spomen-park Vraca i Jevrejsko groblje u Sarajevu. Kavalec je na Vracama izjavila novinarima da je danas ovdje u ime Misije OSCE-a u BiH i drugih organizacija u sastavu te organizacije.

"Naša namjera danas bila je da dođemo i odamo počast žrtvama fašizma. U našim mislima su svi srodnici nastradalih ljudi koji i dalje pate zbog onoga što se desilo članovima njihove porodice", poručila je Kavalec.

Na novinarsko pitanje ima li ovaj događaj veze s današnjom misom u Katedrali u Sarajevu, odgovorila je da je njihovo prisustvo danas na Vracama "znak poštovanja koje osjećamo prema nastradalim žrtvama i našeg razumijevanja za bol koje njihove porodice osjećaju zbog gubitka koji su doživjele".

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG