Dostupni linkovi

YIHR podneo prekršajnu prijavu zbog vređanja trenera na nacionalnoj osnovi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) objavila je 21. februara da je podnela prekršajnu prijavu protiv navijača koji su 5. februara na vaterpolo utakmici Crvena Zvezda - Šabac vređali trenera Mirka Vičevića.

"Slavljenjem ratnog zločinca Ratka Mladića tokom marša centralnim beogradskim ulicama i šovinističkim transparentom, kao i vređanjem tokom vaterpolo utakmice, pripadnici grupe 'Delije Sever' poslali su poruku Vičeviću da zbog hrvatskog porekla ne pripada 'srpskom svetu'", navodi se u saopštenju Inicijative.

Grupa navijača Crvene Zvezde je 5. februara na utakmici protiv Šapca transparentom na nacionalnoj osnovi vređala novog trenera tog tima Mirka Vičevića koji je hrvatske nacionalnosti. Oni su uz tranasparent skandirali Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine i genocid.

Iz Inicijative navode da saopštenje i izjave Vaterpolo saveza i Vaterpolo kluba Crvena Zvezda "bez osude huligana predstavljaju sramotno povlađivanje nasilnicima", a da je "još problematičniji izostanak javne osude Vlade Srbije".

Vaterpolo savez Srbije osudio je, inače, 7. februara ponašanje navijača Crvene zvezde na utakmici protiv Šapca i najavio da će pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovornih.

Iz Vaterpolo kluba Crvena Zvezda naveli su 8. februara da snose "najveću odgovornost za pojavljivanje kluba i navijača u medijima koja nisu vezana za sport", ali i da su navijači koji su izneli svoj protest u toku utakmice mirno napustili tribine.

"Država i društvo su još jednom poraženi od nasilnika koji su uvredama oterali poznatog crnogorskog trenera iz Srbije. Još veći poraz dogodiće se ako ovaj slučaj, kao i mnogi do sada, ostane nekažnjen", zaključuje se u saopštenju Inicijative.

Mediji su ranije objavili da je trener Mirko Vičević napustio Zvezdu nakon incidenta na utakmici protiv Šapca.

Vičević je, inače, najtrofejniji crnogorski vaterpolista svih vremena i član Kuće slavnih.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da u isticanju transparenta sa porukom koja na nacionalnoj osnovi vređa trenera vaterpolo kluba Crvena zvezda nema elemenata krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, javila je Radio-televizija Srbije 8. februara.

Nacionalističkih incidenata na tribinama u Srbiji bilo je i ranije.

Rukometni klub "Crvena zvezda Grundfos" kažnjen je u oktobru 2021. novčanom kaznom zbog incidenta tokom utakmice sa Novim Pazarom, kada su na meču u Beogradu, gostujući igrači bili izloženi uvredama na nacionalnoj osnovi.

U avgustu prošle godine, Fudbalski savez Srbije kaznio je Novi Pazar sa četiri utakmice bez publike, a beogradski Partizan bez navijača na gostovanjima na isto toliko mečeva, zbog incidenata na utakmici Super lige ta dva prvoligaška kluba.

XS
SM
MD
LG