Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Beogradu ocenilo da uvredljivi transparent na utakmici nije krivično delo


Zgrada Višeg javnog tužilaštva u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da u isticanju transparenta sa porukom koja na nacionalnoj osnovi vređa novog trenera vaterpolo kula Crvena zvezda nema elemenata krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, javila je Radio-televizija Srbije 8. februara.

Grupa navijača Crvene Zvezde je 5. februara na utakmici protiv Šapca transparentom na nacionalnoj osnovi vređala novog trenera tog tima Mirka Vičevića.

Oni su uz tranasparent skandirali Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine i genocid.

Više javno tužilaštvo navodi da je o događaju obavešten dežurni zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je smatrao da se u radnjama učesnika događaja nisu stekli elementi krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, već da isticanje spornog transparenta može da predstavlja kršenje Zakona o javnom redu i miru.

Imajući to u vidu, navodi se dalje, Tužilaštvo, dežurni zamenik javnog tužioca uputio je policiju na konsultaciju sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda.

Novi trener Crvene zvezde Mirko Vičević, inače hrvatske nacionalnosti, najtrofejniji je crnogorski vaterpolista svih vremena i član Kuće slavnih.

Ovo je samo jedan u nizu nacionalističkih incidenata na tribinama u Srbiji.

Rukometni klub "Crvena zvezda Grundfos" kažnjen je u oktobru prošle godine novčanom kaznom zbog incidenta tokom utakmice sa Novim Pazarom, kada su na meču u Beogradu, gostujući igrači bili izloženi uvredama na nacionalnoj osnovi.

U avgustu prošle godine, Fudbalski savez Srbije kaznio je Novi Pazar sa četiri utakmice bez publike, a beogradski Partizan bez navijača na gostovanjima na isto toliko mečeva, zbog incidenata na utakmici Super lige ta dva prvoligaška kluba.

Zbog nedozvoljenog skandiranja publike utakmica Novi Pazar - Partizan bila je prekinuta na više od 40 minuta, da bi bila nastavljena nakon što je ispražnjena tribina na kojoj su bili navijači Partizana.

XS
SM
MD
LG