Dostupni linkovi

Pentagon: Nema iračkih zahtjeva za povlačenje američkih snaga


Mark Esper
Mark Esper

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je 7. siječnja da od Iraka nije primio zahtjev za povlačenje američkih trupa i napomenuo kako je iračka rezolucija kojom se traži prolazak neobvezujuća, prenosi Reuters.

Esper je ovo nakon što se pojavilo pismo američkog generala u kojem se nagovještava odlazak Amerikanaca iz Iraka.

"Koliko znam, nisam primio nikakvu poruku (iračkog premijera) ili iračke vlade o zakonodavstvu, niti o naredbi ili zahtjevu za povlačenje američkih snaga", izjavio je Esper na konferenciji za novinare u Pentagonu, u vrijeme zategnutih odnosa SAD-a sa Iranom.

Sjedinjene Države imaju više od 5.000 vojnika u Iraku, gdje uvježbavaju iračke snage i predvode koaliciju koja se bori protiv ostataka Islamske države.

Esper je ranije kazao da ne zna ništa o pismu generala američke vojske u kojem se nagovještava da su u toku pripreme za povlačenje vojske iz Iraka, ali je naveo da ima izvjesnog pregrupiranja snaga SAD-a.

Šef Pentagona je dodao da SAD ostaje posvećen borbi protiv ekstremista "Islamske države" u Iraku i regiji.

Irački parlament je 5. januara zatražio od vlade da protjera iz zemlje snage međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om.

Agencija AFP javila je 6. siječnja da je njen novinar vidio pismo generala Williama Seelyja, zapovjednika američkih snaga u Iraku, kojim SAD obavještava vojnu komandu Iraka o "repozicioniranju" koalicije antidžihadističkih snaga kako bi se "sigurno i efikasno povukle iz Iraka".

"Poštujemo vašu suverenu odluku kojom naređujete naš odlazak", piše u pismu čiju su autentičnost za AFP potvrdili jedan američki i jedan irački vojni dužnosnik.

Uz to, agencija AFP je 6. siječnja prenijela iz Washingtona da je pismo američke vojne komande u Iraku, u kojem se Bagdad obavještava o premještanju američkih snaga, vjerodostojno, ali da je "poslano greškom" i to preuranjeno.

To je 6. siječnja izjavio načelnik Generalštaba, general Mark Milley.

"To je bilo nepotpisano (pismo), nacrt" pisma, namijenjenog nekim iračkim vojnim zapovjednicima, jer je posljednjih dana bilo povećanih pokreta američkih trupa u Iraku, rekao je general Milley novinarima.

"To je greška do koje je došlo bez loše namjere", rekao je general.

Tenzije širom Bliskog istoka znatno su povećane otkako su Sjedinjene Države 3. siječnja ubile iranskog generala Qasema Soleimanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čovjeka u Iranu. Napad je izveden bespilotnom letjelicom na bagdadskoj zračnoj luci.

XS
SM
MD
LG