Dostupni linkovi

Biković: Nisam dobio zvanično obaveštenje o zabrani ulaska u Ukrajinu


Beogradski glumac Miloš Biković
Beogradski glumac Miloš Biković

Beogradski glumac Miloš Biković izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije dobio zvanično obaveštenje o zabrani ulaska u Ukrajinu.

Prethodno su pojedini mediji u Srbiji objavili vest da je Bikoviću, poznatom i po tome što mu je novembra 2018. godine predsednik Rusije Vladimir Putin uručio "Medalju Puškina", zabranjen ulazak u Ukrajinu.

"Ja nisam dobio ni obaveštenje pisano, a ni zvanično obrazloženje zašto. Ja sam se samo našao na sajtu 'Mirotvorec' koji izbacuje slike i dosijea ljudi. Ja mislim da to može da bude povezano sa tim što sam ja boravio na Krimu", kaže Biković.

Profil Bikovića na ukrajinskom sajtu „Mirotvorec“
Profil Bikovića na ukrajinskom sajtu „Mirotvorec“

Ukrajinski sajt "Mirotvorec" sadrži bazu podataka osoba koje se povezuju sa učešćem u aktivnostima u Ukrajini na strani proruskih separatista. Na sajtu stoji da pripada "Centru za istraživanje zločina protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine".

Biković objašnjava da je za informaciju da se nalazi na pomenutom sajtu saznao slučajno.

"Ja sam to saznao tako što sam hteo da radim neku koprodukciju sa Ukrajinom, preko kolega tamo sam započeo pregovore i oni su se u jednom trenutku javili i poslali mi mejl u kom su mi rekli da je meni zabranjen ulazak i da ne mogu da sarađuju sa mnom", izjavio je Biković.

Biković je i glavni protagonista filma u rusko-srpskoj koprodukciji "Balkanska međa" o ruskom zauzimanju prištinskog aerodroma "Slatina". Film je inspirisan događajem iz 1999. godine, u vreme dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, ali nije u skladu sa stvarnim zbivanjima.

Na listi sajta "Mirotvoreca" nalazi se još jedan član ekipe filma "Balkanska međa" - glumac Gojko Mitić o čemu je RSE pisao u aprilu 2019. godine.

XS
SM
MD
LG