Dostupni linkovi

Može li se pošta slati na ćirilici iz BiH?


Vraćeno pismo poslano iz Mostara za Novi Sad i adresirano na ćirilici.
Vraćeno pismo poslano iz Mostara za Novi Sad i adresirano na ćirilici.
Milorad Dodik, član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

Milorad Dodik, član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

"Ako sam trebao još dodatnih elemenata da BiH ne može da bude sretna i uspješna zemlja, onda kud ćete bolju priču i dokaz od toga. Nažalost, ta činjenica da se ljudima onemogućava komunikacija i personalna prepiska svakako govori da neko predano vodi računa o tome. Naravno, mogu da imam lično gađenje prema tome da se na ovakav način onemogućava komunikacija ljudi, ali svakako nas koji poznajemo ovdje situaciju ništa ne bi trebalo da iznenadi."

Izvor: Konferencija za novinare 13. aprila u Istočnom Sarajevu
Neistinito

Tokom konferencije za novinare u Istočnom Sarajevu 13. aprila jedan od novinara pitao je člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da prokomentariše događaj oko vraćanja pisma koje je iz Mostara u BiH poslano za Novi Sad u Srbiji i adresirano na ćiriličnom pismu.

Pismo je vraćeno pošiljaocu uz obrazloženje da ćirilica nije dozvoljena u međunarodnoj poštanskoj komunikaciji.

"Kako komentarišete skandal koji se desio u Mostaru u vezi pisma koje je jedan Srbin iz Mostara poslao u Novi Sad, koje mu je bilo vrlo bitno, a koje je nakon izvjesnog vremena dobio nazad sa pečatom ´ćirilica je zabranjena´?," pitao je novinar.

"Ako sam trebao još dodatnih elemenata da BiH ne može da bude sretna i uspješna zemlja, onda kud ćete bolju priču i dokaz od toga. Nažalost, ta činjenica da se ljudima onemogućava komunikacija i personalna prepiska svakako govori da neko predano vodi računa o tome", odgovorio je između ostalog Dodik.

Međutim, pismo je vraćeno, jer prema u BiH propisanim uslovima za obavljanje poštanskih uslova međunarodna korespodencija mora biti adresirana na latinici.

Kako se navodi u saopštenju agencije Srna koja je objavila informaciju 12. aprila “pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz ‘Hrvatske pošte’ u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom ‘zabranjeno pisanje ćirilicom.’”

Prema njihovom pisanju pošta je predata 7. aprila.

"Pošiljka je bila preporučena s povratnicom i plaćena 16,80 KM. Danas dobijam kovertu nazad. Zbunjen pitam poštara šta je u pitanju. Zajedno zaključujemo da je na koverti naljepnica na kojoj piše 'zabranjeno pisanje ćirilicom' i pečat Pošte Zagreb", rekao je Mostarac za Srnu.

Opštim uslovima za obavljanje poštanskih usluga koje je propisala Agencija za poštanski saobraćaj BiH u članu 62. stav 9. se navodi:

˝Adresa primaoca u unutrašnjem poštanskom saobraćaju može biti upisana latiničnim ili ćiriličnim pismom, te arapskim brojevima. Pošiljka za inostranstvo može biti adresirana pismom države odredišta, uz uslov da su latinicom upisani naziv mjesta i naziv odredišne države."

Iz Hrvatske pošte Mostar su se nakon informacija o vraćenom pismu, također, oglasili saopštenjem u kojem su naveli iste uslove prema kojima pošiljka za inostranstvo može biti adresirana pismom države odredišta "uz uvjet da su latinicom upisani naziv mjesta i naziv odredišne države.“

"Sukladno navedenom, pošiljatelj pošiljku nije adresirao prema Općim uvjetima za obavljanje poštanskih usluga u međunarodnom prometu, a koji vrijede i u inozemstvu, te u tome smislu izražavamo žaljenje za loše korisničko iskustvo sa slanjem predmetnog pisma", naveli su iz Hrvatske pošte.

Zatražili smo od Hrvatske pošte objašnjenje zašto je uopšte zaprimljeno pismo adresirano na ćirilici, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

XS
SM
MD
LG