Dostupni linkovi

Uhapšen službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore


Zgrada Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici, Crna Gora, 18.novembar 2016.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore uhapšen je službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović, saopšteno je iz SDT-a 18.jula.

"Lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja", navodi se u saopštenju.

Iz SDT-a dodaju da je riječ o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljenom u julu i decembru 2021.godine.

Na osnovu tih podataka je u Crnoj Gori otvorena afera o potencijalnoj umiješanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal.

Portal Libertas press je 3. maja objavio da se u dokumentima Europola kao članovi kavačkog klana pominju aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su, prema tim navodima, uključeni u šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

Kavački klan je organizovana kriminalna grupa iz Kotora koja je u sukobu sa konkurentskim škaljarskim od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, a u njihovim obračunima je tokom proteklih sedam godina poginulo preko 50 osoba.

Podsjetimo, izvještaji Europola bazirani na presretnutim kriptovanim komunikacijama su u aprilu doveli do hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda i državne tužiteljke Vesne Medenice i njenog sina Miloša.

Do hapšenja je došlo nakon objave transkripta Europola o presretnutim razgovorima Miloša Medenice i policajca Darka Lalovića, koji je bio tjelohranitelj Vesne Medenice.

Razgovori su se odnosili na krijumčarenje droge i šverc cigareta.

XS
SM
MD
LG