Dostupni linkovi

Milatović: Neophodno imenovanje ambasadora u Podgorici i Beogradu


Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ovo je Milatovićeva prva zvanična poseta Beogradu, 10. jul 2023.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ovo je Milatovićeva prva zvanična poseta Beogradu, 10. jul 2023.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je, prilikom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je imenovanje ambasadora Srbije i Crne Gore u Podgorici i Beogradu "neophodno" kako bi se unapredili odnosi dve države.

"Dobio sam uverenje od predsednika Vučića da će Srbija napraviti korak u tom pravcu vrlo brzo, a da će Crna Gora u tom pravcu napraviti korak nakon formiranja nove vlade u Crnoj Gori", rekao je Milatović, koji ponedeljak provodi u prvoj poseti Beogradu, nakon što je pre nepuna dva meseca stupio na dužnost crnogorskog predsednika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će Srbija doneti odluku "u narednih desetak, 12 dana" ko će biti novi ambasador u Podgorici.

Dosadašnji ambasador Srbije Vladimir Božović je 2020. proglašen "personom non grata", a kao razlog je navedeno mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Dve godine kasnije su mu crnogorske vlasti zabranile ulazak u zemlju zbog "malignog uticaja" u korist Ruske Federacije.

Srbija je nepoželjnim proglasila crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića, ali je naknadno povukla tu odluku.

Vučić se tokom konferencije za novinare osvrnuo i na odluku o proterivanju Božovića, uz ocenu da Srbija "nije primetila da je bio dovoljno valjan razlog za tako nešto".

O slučaju Svetozara Marovića

Među otvorenim pitanjima dve države je izručenje bivšeg predsednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića Podgorici.

Marović je u Crnoj Gori 2016. pravosnažno osuđen kao vođa kriminalne grupe za višemilionsku štetu po budžet grada Budve.

Svetozar Marović je umesto na odsluženje kazne polovinom 2016. otišao u Beograd zbog navodnog bolničkog tretmana. Od tada se nije vraćao u Crnu Goru.

Milatović je preneo da je o slučaju Marović bilo reči na sastanku sa Vučićem.

"Svako ko je krivično kažnjen treba izrečenu kaznu i da odsluži, dobio sam uverenje od predsednika Vučića da će se Srbija odgovorno odnijeti povodom toga", rekao je Milatović.

Prema rečima Vučića, Milatoviću je na pitanje o slučaju Marović odgovorio da će Srbija "kao ozbiljna i odgovorna država uvek uzeti u razmatranje i da će pružiti odgovarajuće, na ozbiljan način utemeljene, odgovore".

'Novi list u političkim odnosima'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u Beogradu 10.jula 2023.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u Beogradu 10.jula 2023.

Jakov Milatović je istakao da susreti sa državnim vrhom Srbije u kratkom roku predstavljaju "važne korake ka političkoj revitalizaciji odnosa dve zemlje".

Ocenio je i da se njegovom posetom Beogradu okreće "novi list u političkim odnosima".

Naglasio je i da su spoljnopolitički prioriteti Crne Gore Evropska unija i NATO, kao i unapređenje dobrosusedskih odnosa.

Milatović je Srbiju opisao kao "možda i najvažnijeg partnera Crne Gore u ekonomskom smislu" - da je Srbija najveći trgovinski partner, najveće turističko tržište i najveći strani investitor u Crnoj Gori.

"Paradoksalno, nemamo diplomatski odnos na nivou ambasadora, nemamo zajedničke granične prelaze, platni promet predstavlja ozbiljnu poslovnu barijeru, a nikada nije održana zajednička sednica dveju vlada", ocenio je Milatović.

Istakao je da su Vučić i on u otvorenom razgovoru "pokazali želju" da se "konačno reše" otvorena pitanja.

"Smatram da je posebna odgovornost upravo na nama, državnicima dve zemlje, da te odnose ne samo ne remetimo, nego da ih istinski unapređujemo zbog benefita građana i privrede", ocenio je Milatović.

Milatović apelovao na deeskalaciju na severu Kosova

Milatović je, odgovarajući na pitanja novinara, izjavio da "nije srećan zbog tenzija" na severu Kosova.

"Apelujem na deeskalaciju, pozdravljam napore Beograda da dođe do deesklacije", rekao je predsednik Crne Gore.

Istakao je i da Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, i izrazio želju da se to "okonča, ukoliko je moguće, na korist i Beograda i Prištine".

Crna Gora je Kosovo priznala 2008. godine, što je tačka sporenja sa Srbijom, jer Srbija ne priznaje nezavisnost svoje bivše južne pokrajine.

U fokusu ekonomska i privredna razmena

Vučić je tokom zajedničkog obraćanja sa Milatovićem ocenio da "u Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu neki strah od Srbije, da kažu kako je Srbija ta koja nešto traži i očekuje od Crne Gore".

"Ja sam rekao da u onom u čemu želite da učestvujemo, mi ćemo učestovati, u čemu nećete mi nećemo. Na senku da vam stanemo nećemo, ne pada nam na pamet da od bilo koga tražimo bilo šta što neko drugi ne želi", naveo je Vučić.

Istakao je i da je važno uspostavljanje direktnog platnog prometa, jer je aktuelno stanje "prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa".

"Sa naše strane sve je potpuno čisto za uspostavljanje platnog prometa sa Crnom Gorom. U poslovima međunarodnog kliringa crnogorske banke nemaju skoro nikakve troškove, kao ni centralna banka Crne Gore", rekao je predsednik Srbije.

'Čuvati vrednosti koje nas povezuju'

Pored susreta sa Vučićem, Milatović je drugog dana posete Beogradu položio vence na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević (l), predsednik Crne Gore Jakov Milatović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović (d), 10. jul 2023.
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević (l), predsednik Crne Gore Jakov Milatović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović (d), 10. jul 2023.

"Mnogo puta kroz istoriju narodi Crne Gore i Srbije su bili u istom stroju, što nas obavezuje da čuvamo sve vrednosti koje nas povezuju i na njima temeljimo naše odnose i saradnju", napisao je Milatović u spomen-knjigu,

Milatović će cveće položiti i ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo.

Iz Beograda, kako je najavljeno, Milatović će se uputiti na samit NATO-a u Litvaniji.

XS
SM
MD
LG