Dostupni linkovi

Crna Gora ponovo traži od Srbije da izruči Svetozara Marovića


Svetozar Marović je bivši funkcioner DPS i poslednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, a osuđen je 2016. godine zbog višemilionskih malverzacija u Budvi, dok je DPS bila na vlasti (Foto: Svetozar Marović, ispred Višeg suda u Podgorici, 1. septembra 2016.)

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore je 12. aprila ponovilo urgenciju Ministarstvu pravde Srbije za izručenje Svetozara Marovića.

Presedan je da se zahtjev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine, s obzirom da je molba sa urgencijama više puta obnavljana ali da nije bilo odgovora, navodi Ministarstvo.

Ocjenjuju "da to čudi" jer se međunarodna saradnja u ostalim krivičnim predmetima sa Srbijom odvija pravovremeno i efikasno.

Svetozar Marović je bivši funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) i poslednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, a osuđen je 2016. godine zbog višemilionskih malverzacija u Budvi, dok je DPS bila na vlasti.

Uhapšen je krajem 2015, a maja naredne godine nakon što je priznao krivicu pušten je iz pritvora. Otišao je u Beograd, a Srbija ga do danas ne izručuje iako je za njim raspisana potjernica.

I Marovićev sin Miloš je takođe osuđen kao član kriminalne grupe na jedanaest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 385.000 eura, ali je i on napustio Crnu Goru.

Stariji Marović se nalazi u Srbiji, gde se, kako su saopštili njegovi branioci, liječi od depresije. U međuvremenu kazne su počele da zastarijevaju.

Stariijem Maroviću je zastarela jednogodišnja kazna zatvora koja je bila zamjena za novčanu od 1,1 miliona eura koju nije platio. I dalje je aktivna glavna presuda Višeg suda kojom je osuđen na kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci.

Marovićev sin Miloš platio je novčanu kaznu a nakon što jedobio državljanstvo Srbije, zatražio da u toj zemlji odsluži zatvorsku kaznu. U septembru 2020. je nastupila zastara njegove kazne zatvora.

Iz crnogorskog Ministarstva kažu i da potrebu zaštite javnog interesa i međunarodnog prava podržava odluka Ministarstava finansija SAD koji su uveli sankcije Svetozaru Maroviću 11. aprila, jer je označen kao akter koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju i kriminalne aktivnosti

Juče je i Ambasada SAD-a u Podgorici pozvala Marovića da se vrati u Crnu Goru i suoči sa posljedicama svojih aktivnosti zbog kojih je pravosnažno osuđen.

Povodom sankcija Maroviću predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, je rekao da Srbija ne izvršava svoje obaveze iz međunarodnog ugovora. Dodao da je vidio apel američkog zvaničnika da Marović dođe u Crnu Goru.

"Razumijem i taj apel, ali bih još prije razumio i apel koji bi trebalo uputiti državi Srbiji, zemlji koja je takođe kandidat u pregovorima s EU, da ispuni svoje obaveze iz ugovora o međunarodno-pravnoj saradnji i da odgovori na očekivanja države Crne Gore u slučaju izručivanja g. Marovića", kazao je Đukanović 12. aprila.

Nakon što je Srbija ostala nijema na zahtjeve za izručenjem Svetozara Marovića koje je slala prethodna vlast Demokratske partije socijalista, isto se desilo i nakon urgencija aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića, koja je izabrana glasovima prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA.

Jedan od njenih prvih poteza je bio da se obnovi molba za izručenje Svetozara Marovića 28. decembra 2020., a isto je učinjeno i 28. januara ove godine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je država Crna Gora dala garancije da će Svetozaru Maroviću biti obezbijeđeno adekvatno liječenje, te da načelo specijalnosti propisuje da izručeno lice ne može biti krivično gonjeno za bilo koje krivično djelo koje nije predmet izručenja.

"Stoga oglušavanje o zahtjevima onemogućava punu primjenu Evropske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju", saopštili su iz Ministarstva, uz očekivanje da će nadležne institucije Srbije razmotriti predmet dugogodišnje molbe i više upućenih urgencija i efikasno reagovati.

XS
SM
MD
LG