Dostupni linkovi

Opozicionar Miketić povukao se iz predizborne kampanje u Srbiji nakon objave intimnog videa


Djordje Miketić kandidat za odbornika u Skupštini Beograda liste Srbija protiv nasilja, arhivska fotografija.
Djordje Miketić kandidat za odbornika u Skupštini Beograda liste Srbija protiv nasilja, arhivska fotografija.

Nakon što je objavljen njegov intimni video snimak, opozicioni političar i kandidat za odbornika u Skupštini Beograda liste Srbija protiv nasilja, Đorđe Miketić povukao se 1. decembra iz kampanje za predstojeće izbore.

"Povlačim se iz kampanje jer sada moram da zaštitim svoju porodicu i posvetim se pravnoj borbi. Takođe, ne želim da ovo javno blaćenje i tabloidni napadi na mene ugroze kampanju koalicije Srbija protiv nasilja", kazao je Miketić za Radio Slobodna Evropa.

Miketić ističe da je to rezultat dogovora sa koalicionim partnerima.

Njegovo povlačenje iz kampanje prethodno je najavio kandidat za gradonačelnika Beograda liste Srbija protiv nasilja, Vladimir Obradović.

"Miketić se povukao iz kampanje da ona ne bi bila obojena tim tabloidnim naslovima", kazao je Obradović 1. decembra.

Miketićevu odluku prokomentarisao je i nosilac liste Dobrica Veselinović.

"To je lični čin gospodina Miketića. Mislim da će pokazati veliku odgovornost", rekao je Veselinović.

Na društvenim mrežama objavljen je intimni video snimak opozicionog političara Đorđa Miketića, koga je prethodno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, inače visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), na nacionalnoj televiziji insinuirao da "zna nešto" o njemu.

Miketić je potvrdio da je snimak autentičan i optužio vlast da koristi službe bezbednosti za targetiranje političkih protivnika.

Bezbednosno-informativna agencija Miketiću je odgovorila kroz dva saopštenja.

U prvom saopštenju, 28. novembra, dok video snimak još nije objavljen, BIA je saopštila da "Miketić nije predmet interesovanja" srpske obaveštajne službe ali da "sprovodi intenzivnu istragu u vezi sa samim snimkom i osobama koje se na njemu nalaze, uz poštovanje svih načela zakonitosti i privatnosti lica sa snimka".

U narednom saopštenju, objavljenom 29. novembra, rekla je da ne snosi nikakvu odgovornost za nastanak i širenje eksplicitnog snimka na kojem se vidi poslanik opozicije.

RSE je od Predsedništva Srbije i Vučićeve Srpske napredne stranke zatražio komentar o ovom slučaju, ali odgovor nije stigao.

Na problematičnu predizbornu atmosferu u Srbiji ukazala je delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evropa (PACE).

Kako su ocenili, kampanja za vanredne parlamentarne, lokalne i pokrajinske izbore je izrazito p

olarizovana i obeležena "nezabeleženim nivoom negativne kampanje i izazivanja straha, napada protiv opozicije i novinara i ozbiljnih pitanja u vezi sa medijima".

Kao zabrinjavajuće pominjano je i dominantno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima tokom predizborne kampanje, saopštio je PACE 27. novembra.

U Srbiji će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni, pokrajinski, kao i izbori u preko 65 opština i gradova.

XS
SM
MD
LG