Dostupni linkovi

Savet Evrope zabrinut zbog polarizovane izborne kampanje u Srbiji


Muškarac glasa za predsedničke izbore na biračkom mestu u Beogradu, Srbija, nedelja, 3. april 2022.
Muškarac glasa za predsedničke izbore na biračkom mestu u Beogradu, Srbija, nedelja, 3. april 2022.

Delegacija predizbornih posmatrača Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), koja je u ponedeljak završila dvodnevnu posetu Srbiji, primetila je veoma polarizovanu kampanju uoči vanrednih parlamentarnih izbora 17. decembra, saopštio je PACE 27. novembra.

Kako se navodi predizborna kampanja je obeležena "nezabeleženim nivoom negativne kampanje i izazivanja straha, napada protiv opozicije i novinara i ozbiljnih pitanja u vezi sa medijima".

Četvoročlana međustranačka delegacija, na čelu sa Stefanom Šenahom (Austrija), boravila je 23. i 24. novembra u Beogradu kako bi ocenila pripreme za vanredne izbore, tokom kojih se sastala sa izbornim zvaničnicima, predstavnicima stranaka, novinarima i građanima, grupama civilnog društva, kao i misijom OEBS-a i diplomatama.

Kako se navodi u saopštenju, delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope se upoznala sa situacijom u medijima i konstatovala da, iako su nakon nedavnog usvajanja medijskih zakona konstatovani pozitivni pomaci, postoji zabrinutost zbog direktnog i indirektnog uticaja vladajuće stranke na mejnstrim nacionalne i lokalne medije.

"Delegacija je takođe bila uznemirena kada je čula za zapaljivu retoriku, uključujući i visoke zvaničnike, i govor mržnje, kao i negativan ton i pritiske koji se koriste protiv članova opozicije, novinara i aktivista civilnog društva", navodi se u saopštenju.

PACE je apelovao na sve učesnike i zvaničnike da se uzdrže od takve retorike koja izaziva podele i klevete, te podseća da su biračima potrebne "pluralističke informacije zasnovane na činjenicama ako žele da donesu racionalan izbor".

Istovremeno, delegacija je pozdravila efikasnu pripremu izbora i dosadašnji visok nivo poverenja u izbornu administraciju, apelujući na vlasti Srbije da preduzmu mere za ublažavanje neravnopravnih uslova i zaštitu integriteta izbornog procesa.

"Delegacija je konstatovala poverenje većine sagovornika u izbornu administraciju i konstatovala aranžmane koje je pronašla Republička izborna komisija za postavljanje biračkih mesta u centralnoj Srbiji za eventualno glasanje državljana Srbije sa prebivalištem na Kosovu", saopštio je PACE.

Tokom posete Delegacija je obaveštena o ozbiljnim zabrinutostima i navodima u vezi sa "fantomskim glasačima", falsifikovanim potpisima podrške kandidatima, mogućom migracijom birača na uzastopne lokalne izbore, zloupotrebom administrativnih resursa, pritiscima na zaposlene u javnim preduzećima i državnim službenicima, kao i o ograničenom prostoru koji na raspolaganju imaju opozicioni takmičari za kampanju na lokalnom nivou.

Kao zabrinjavajuće pominjano je i dominantno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima tokom predizborne kampanje.

"Aktivnosti predsednika, koje se ne kandiduje na ovim izborima, zaista bi mogle da zbune birače i nisu podložne pravila kampanje, rečeno je delegaciji. Delegacija očekuje od vlasti da se pozabave ovim pitanjima pre izbora", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Parlamentarna skupština Saveta Evrope će u dogledno vreme raspravljati o svojim zaključcima. PACE – koja okuplja parlamentarce iz 46 evropskih zemalja – posmatrala je sve izbore u Srbiji od 2000. godine, sa izuzetkom parlamentarnih 2020. godine.

Vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji održavaju se 17. decembra. Ovi izbori se organizuju nakon višemesečnih protesta "Srbija protiv nasilja" širom zemlje, u vreme tenzija između Srbije i Kosova i sve češćih poziva iz Brisela da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Posmatrači pojedinih opozicionih partija ukazali su na falsifikovanje potpisa podrške na pojedinim izbornim listama.

Deo opozicije je takođe optužio režim Srpske napredne stranke da planira da utiče na izborni proces u glavnom gradu Srbije fiktivnim prijavljivanjem građana iz unutrašnjosti u centralnim beogradskim opštinama.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, iz redova naprednjaka, je to demantovao i optužio opoziciju da širenjem neistina žele da izazovu "haos i građanski rat".

XS
SM
MD
LG