Dostupni linkovi

Aung San Suu Kyi osuđena na četiri godine zatvora


Aung San Suu Kyi, koja je prethodno provela ukupno 15 godina u pritvoru u kampanji protiv vojske, hunta bi mogla držati do kraja života ako bude proglašena krivom po svim optužbama.
Aung San Suu Kyi, koja je prethodno provela ukupno 15 godina u pritvoru u kampanji protiv vojske, hunta bi mogla držati do kraja života ako bude proglašena krivom po svim optužbama.

Aung San Suu Kyi je osuđena na četiri godine zatvora zbog podsticanja i kršenja zakona o prirodnim katastrofama, prema izvještajima, što je prva kazna koja će biti izrečena svrgnutom vođi Mjanmara otkako je hunta preuzela vlast i optužila je za niz zločina koji bi mogli dovesti do decenija zatvora.

Aung San Suu Kyi, 76, optužena je za niz krivičnih djela - od nezakonitog posjedovanja voki-tokija, do kršenja Zakona o službenim tajnama. Njen advokat je ranije ove slučajeve opisao kao "apsurdne".

Sud ju je u ponedjeljak osudio na četiri godine zatvora, prenosi BBC.

Malo se zna o postupcima u bilo kojem od njenih pravnih slučajeva. Suđeno joj je na zatvorenom sudu, bez pristupa posmatračima, a njenom advokatu je zabranjen istup u javnosti zbog razgovora s novinarima.

Analitičari su optužbe protiv nje, kojih je sve veći broj od februara, opisali kao transparentan pokušaj njenog uklanjanja kao političku prijetnju.

Njena stranka Nacionalna liga za demokratiju odnijela je impresivnu pobjedu na prošlogodišnjim izborima, ali vojska je odbila prihvatiti rezultat.

Vođu, koja je prethodno provela ukupno 15 godina u pritvoru u kampanji protiv vojske, hunta bi mogla držati do kraja života ako bude proglašena krivom po svim optužbama.

Prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, ona je jedna od više od 10.600 ljudi koje je hunta uhapsila od februara, jer je pokušavala da slomi svaki oblik opozicije. Najmanje 1.303 su ubijena.

Gotovo godinu dana nakon puča, vojska se borila da uvede red. Ekonomija propada, zdravstveni i obrazovni sistemi su u kolapsu, stope siromaštva su porasle, a sukobi su eskalirali.

Prošlog mjeseca, Specijalno savjetodavno vijeće za Mjanmar, koje uključuje stručnjake kao što je Yanghee Lee, bivši specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava u Mjanmaru, upozorilo je da vojni prestupi prekidaju hranu i medicinske zalihe zajednicama, tjerajući ljude na ivicu gladi.

Hunta se suočava i s mirnim pokretom otpora i sa oružanom opozicijom formiranom od narodnih odbrambenih snaga udruženih s raznim etničkim naoružanim grupama. U septembru je Vlada nacionalnog jedinstva, vlada u sjeni koju su formirali izabrani zvaničnici, objavila „odbrambeni rat“ protiv hunte, pozivajući civilne naoružane grupe da ciljaju vojsku i njenu imovinu.

Joshua Kurlantzick, viši saradnik za jugoistočnu Aziju u Vijeću za vanjske odnose, rekao je da NUG, koji traži međunarodno priznanje, napreduje u osiguravanju velikih sastanaka sa zvaničnicima na međunarodnom planu. "Nastavak uspjeha narodnih odbrambenih snaga također može imati određeni uticaj na to kako druge vlade gledaju na situaciju u Mjanmaru", rekao je on, govoreći prije presude.

Aung San Su Kyi je zadržana na nepoznatoj lokaciji od februara. Specijalnom izaslaniku Asocijacije nacija jugoistočne Azije, koja je predvodila diplomatske napore za rješavanje krize, odbijena je dozvola da se sastane s njom. Kao odgovor, blok je preduzeo neuobičajeno težak korak da zabrani šefu hunte svoje sastanke.

Richard Horsey, viši savjetnik Međunarodne krizne grupe za Mjanmar, rekao je da uprkos takvoj akciji, čini se da ASEAN nema polugu da prisili huntu da promijeni kurs. Dok su druge zemlje podržale pristup ASEAN-a, "ovo je uglavnom bio način da se problem prepusti ASEAN-u, a ne bilo kakvo uvjerenje da bi regionalni blok mogao postići napredak", dodao je, govoreći prije odluke od ponedjeljka. “Mjanmar mora biti mnogo veći diplomatski prioritet za velike sile i UN”.

XS
SM
MD
LG