Dostupni linkovi

Umro Mihalj Kertes, jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića


Mihalj Kertes, arhivska fotografija
Mihalj Kertes, arhivska fotografija

Nekadašnji direktor Savezne Uprave carina i blizak saradnik bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića, Mihalj Kertes umro je u 75. godini, objavili su 29. decembra beogradski mediji.

Devdesetih godina prošlog veka bio je jedan od osnivača i visoki funkcioner Miloševićeve Socijalističke partije Srbije (SPS).

Bio je na fukcijama člana Predsedništva Srbije, načelnika Službe državne bezbednosti Jugoslavije, pomoćnika saveznog ministra unutrašnjih poslova i direktora Savezne uprave carina.

Kao direktor carine obezbeđivao je logističku i finansijsku podršku za potrebe tadašnjeg režima, zbog čega je, posle demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine, optuživan i osuđivan.

Protiv njega je bilo pokrenuo više sudskih postupaka, uključujući i za pomaganje u četvorostrukom ubistvu na Ibarskoj magistrali i organizovanje šverca cigareta.

U postupku za Ibarsku magistralu je osuđen na godinu i po dana zatvora, dok je oslobođen jedne od optužbi za šverc cigareta, kao i za iznošenje novca na Kipar.

U ovom slučaju istraga se svojevremeno vodila i protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković.

Supruga i sin nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića su pobegli iz Srbije u Rusiju. Mirjana Marković je umrla u aprilu 2019. godine.

Protiv Kertesa se, uz Mirjanu Marković, vodio postupak i zbog nezakonite dodele državnih stanova, ali je i na ovom suđenju oslobođen optužbi 2018. godine.

Ime Mihalja Kertesa spominjalo se u više predmeta koji su vođeni pred Haškim tribunalom. Nije mu, međutim, suđeno, niti je svedočio u Hagu.

U optužnici protiv Slobodana Miloševića, koji je umro 2006. u Hagu pre presude, Kertes se, uz ostale, navodi kao član udruženog zločinačkog poduhvata u ratu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj devedesetih godina.

Isto se navodi i u nepravosnažnoj presudi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala) protiv bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Politički uspon Mihalja Kertesa počeo je tokom "antibirokratske revolucije", poznatije kao "jogurt revolucije" u Vojvodini, kada je predvodio proteste.

Ti događaji su doveli do ostavke tadašnjeg pokrajinskog rukovodstva i postavljanja onog odanog Miloševiću.

Kertes je, u tom periodu bio poznat po izjavi "Zašto se vi kao Srbi plašite Srbije, kad se ja kao Mađar ne plašim?".

Dačić uputio saučešće

Predsednik SPS-a i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio saučešće povodom smrti Kertesa, navodeći da je sve visoke dužnosti "obavljao kao iskreni patriota".

Dačić je naveo i da je Kertes, "u vremenu velikih društvenih promena, bio požrtvovan i posvećen ostvarenju državnih i nacionalnih ciljeva Srbije".

XS
SM
MD
LG