Dostupni linkovi

Ministarka nagovestila moguće povećanje cene struje za domaćinstva u Srbiji


Ministarstka energetike Zorana Mihajlović rekla je 28. aprila da su u toku pregovori o novom ili produžetku postojećeg ugovora koji Srbija ima sa Gaspromom. Fotografija: 31. mart 2022. godine.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je 28. aprila da je realno očekivati povećanje cene struje za domaćinstva u Srbiji.

Ona navodi da je cena struje u Srbiji trenutno najniža od svih zemalja u Evropi i to u trenutku, kako navodi, dok cene svih komponenti za proizvodnju struje svakodnevno rastu.

"Činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu", navodi ona dodajući da nova cena mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za Eelektroprivredu Srbije i za državu i za građane.

Mihajlović je navela i da je potrebno racionalnije koristiti energiju.

"Ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa", rekla je ona.

Krizni plan u slučaju prekida isporuke gasa

Mihajlović je izjavila 28. aprila za RTS i da nema najava o prekidu isporuke gasa iz Bugarske, ali da Srbija ima pripremljen krizni plan u tom slučaju.

"Imamo gasa u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru za više od mesec dana, druga opcija kriznog plana je supstitucija (zamena, prim. aut), najčešće je to mazut ili ograničenje isporuka. Treća stvar je da ruski partneri nastave isporuku preko Mađarske“, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da Balkanskim tokom Srbija dobija 6 miliona kubnih metara gasa, a da je jučerašnja potrošnja bila oko 5 miliona.

Prema njenim rečima, u zimskim mesecima potrošnja bude između 11 i 15 miliona kubnih metara gasa dnevno.

"Razmatramo i alternativne rute, postoje slobodni kapaciteti Transgasa u Balkanskom toku od oko 10 odsto, što je blizu polovine naše godišnje potrošnje. Bulgartransgas ima slobodne kapacitete i turski operator može da transportuje te količine, koje će biti dovoljne za našu stabilnost", navela je Mihajlović.

Ona je navela da su u toku pregovori o novom ili produžetku postojećeg ugovora koji Srbija ima sa Gaspromom.

"Pregovaramo i sa drugim državama o zajedničkom skladištu Srbija-Bugarska-Mađarska", rekla je Mihajlović.

Ruski energetski gigant Gasprom zaustavio je 27. aprila isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja u ruskim rubljama, što je najteži odgovor Kremlja do sada na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Preko Bugarske se transportuje ruski gas do Srbije, a odatle do Mađarske.

"Balkanski tok" ide od bugarske do mađarske granice i deo je "Turskog toka", zajedničkog projekta Rusije i Turske kojim se ruski gas doprema do Turske i zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Podaci iz godišnjeg izveštaja o radu Agencije za energetiku Srbije pokazuju da je Srbija u 2019. iz sopstvene proizvodnje uspela da podmiri tek 12,6 odsto potreba, dok je sve preostale količine gasa Srbija uvezla isključivo iz Ruske Federacije.

Početkom februara je započeta i izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske - na delu gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada, a rok za završetak radova je oktobar 2023. godine.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska deo je šire inicijative EU – Južnog gasnog koridora, koja za cilj ima smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa.

XS
SM
MD
LG