Dostupni linkovi

Oko 200 migranata u BiH premješteno iz Velike Kladuše u Bihać


Premještanje migranata iz kampa "Miral" u Velikoj Kladuši, 28. april 2022.

Oko 200 migranata izmješteno je u četvrtak, 28. aprila, iz kampa "Miral" u Velikoj Kladuši, u privremeni prihvatni centar "Lipa" u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

Za njihov premještanje bila je zadužena Služba za poslove sa strancima BiH, uz asistenciju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH).

Mirsad Buzar, zamjenik direktora za Službe za poslove sa strancima, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su migranti izmješteni na osnovu Odluke Ministarstva sigurnosti BiH o zatvaranju kampa "Miral".

"To je jedan širi odgovor na efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH, odnosno ka izmještanju prihvatnih centara izvan urbanih područja u BiH, na osnovu zaključka Predsjedništva BiH iz jula 2020. godine", kazao je Buzar.

Migranti su premješteni u prihvatni centar "Lipa" u blizini Bihaća
Migranti su premješteni u prihvatni centar "Lipa" u blizini Bihaća

Kamp "Miral" otvoren je u novembru 2018. godine nakon višednevne blokade Graničnog prijelaza Maljevac, od migranata koji su zahtijevali da im Hrvatska otvori svoju granicu.

Kapacitet mu je bio 700 osoba, no povremeno je u u njemu boravilo i dvostruko više migranata. Posljednjih mjeseci, u tom kampu bilo je smješteno tek tek nešto više od 200 migranata.

Buzur je istaknuo da, u posljednje dvije godine, u BiH dolazi manji broj migranata u odnosu na prethodni period.

"U svih pet centara tokom posljednjih pet mjeseci boravi između 1.800 i 2.200 migranata, što je najmanji broj od početka migrantske krize. Odluka o zatvaranju centra 'Miral' dolazi u trenutku kada nema pojačanog priliva", kaže on.

Privremeni prihvatni centar "Lipa", udaljeno tridesetak kilometara od Bihaća, ima kapacitet za smještaj 1.500 ljudi, a do premještanja migranata iz "Mirala" u njemu je boravilo oko 400 osoba.

Za pravne i tehničke poslove na zatvaranju centra "Miral" zadužena je Međunarodna organizacija za migracije.

U Unsko-sanskom kantonu, osim centra "Lipe", djeluje i privremeni prihvatni centar "Borići", u kojem su smješteni članovi ranjivih kategorija migranata, odnosno porodice sa djecom. U tom centru je, trenutno, smješteno nešto manje od 200 osoba.

Od početka 2018. godine, prema zvaničnim podacima, u BiH je stiglo više od 84.000 izbjeglica i migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i Afrike, zapadnobalkanskom migracijskom rutom.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH sa kraja 2021. godine, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu "Lipi", "Borićima" i "Miralu", bilo je smješteno 1.200 migranata, a u dva prihvatna centra u Sarajevu oko 1.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG