Dostupni linkovi

Migranti boravili u napuštenom objektu i šatorima na sjeverozapadu BiH


Inspektori Službe za poslove sa strancima pronašli su 46 migranata iz Afganistana i Pakistana, Bihać, 29. mart 2022.

Inspektori Službe za poslove sa strancima pronašli su u blizini Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), 46 migranata iz Afganistana i Pakistana.

Pronađeni su 29. marta tokom kontrole kretanja i boravka migranata na lokacijama Žegar, Vedro polje i Bakšaiš.

Migranti pronađeni tokom kontrole na lokacijama Žegar, Vedro polje i Bakšaiš
Migranti pronađeni tokom kontrole na lokacijama Žegar, Vedro polje i Bakšaiš

Izmješteni su iz objekata i šatora u kojima su boravili i smješteni u privremeni prihvatni centar "Lipa", kod Bihaća, u kojem su registrirani i gdje im je pružena medicinska pomoć.

U tom centru, osiguran im je smještaj, hrana i ostali proizvodi, saopćila je Služba za poslove sa strancima 30. marta.

"Ovo je nastavak aktivnosti Službe za poslove sa strancima na izmještanju migranata iz improvizovanih smještajnih kapaciteta u privremeno prihvatne centre u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima", kaže se u saopćenju.

Direktor Službe Slobodan Ujić izjavio je 30. marta, da su "ilegalne migracije u BiH stavljene pod punu kontrolu, te da privremenim prihvatnim centrima nema više od 2.000 ljudi"

Ujić je naveoda je "u pokretu" između 200 i 250 ljudi koji idu prema granici i zemljama Evropske unije (EU).

Od početka 2018. godine, prema zvaničnim podacima, u BiH je stiglo više od 84.120 izbjeglica i migranata zapadnobalkanskom migracijskom rutom.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH sa kraja 2021. godine, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu "Lipi", "Borićima" i "Miralu", bilo je smješteno 1.200 migranata, a u dva prihvatna centra u Sarajevu oko 1.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG