Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pet MiG-ova stiže u Srbiju, jedan možda ostaje na remontu


Stručne službe koje su na tehničkom nivou uključene u ovaj posao usaglašavaju detalje koji se tiču organizacije transporta

Još se ne zna kada će u Srbiju stići MiG-ovi 29 iz Rusije i da li će to biti u martu kako je ranije planirano, izjavio je za RSE Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane Srbije. On je rekao da će tačan datum biti poznat tek nakon ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina i tehničkih usaglašavanja.

"Stručne službe dve strane i nadležni organi intenzivno rade na realizaciji projekta. Razmišlja se o tome da jedan od šest doniranih MiG-ova 29 bude remontovan u Rusiji, iz tehničkih razloga za potreban nivo radova na tom avionu", rekao je Miloradović.

Po njegovim rečima, stručne službe koje su na tehničkom nivou uključene u ovaj posao usaglašavaju detalje koji se tiču organizacije transporta.

Ovaj vojno-tehnički aranžman sa Ruskom Federacijom Srbiju košta 185 miliona evra
Ovaj vojno-tehnički aranžman sa Ruskom Federacijom Srbiju košta 185 miliona evra

"Avioni iz Rusije uskoro stižu i tu nema nikakvih odlaganja. Postoji više opcija za dolazak MiG-ova, ali trenutno je najverovatnije da će biti rastavljeni u Ruskoj Federaciji i dopremljeni transportnim avionima. A koliko njih, pet ili svih šest, zavisi od toga da li taj jedan MiG-29 dolazi ili ipak ostaje tamo na remontu, nakon čega bi bio naknadno isporučen. Planirano je da se oni remontuju u Vazduhoplovnom zavodu 'Moma Stanojlović' u Batajnici, od strane zajedničkog tima ruskih i srpskih stručnjaka, a osim remonta oni će obavljati i sve dalje programom planirane radove", naveo je Miloradović.

Za sada se ne zna, kako kaže Miloradović, kako će izgledati transport, da li će doći i neko od ruskih zvaničnika, kao i da li će eventualno biti i svečanog dočeka.

"Sada imamo preče stvari da razmotrimo i usaglasimo. U svakom slučaju, to će biti propraćeno na odgovarajući način. Iz Rusije dolazi tim koji će avione istovariti i pripremiti za dalje radove na aerodromu u Batajnici. Zatim će doći odgovarajući timovi stručnjaka iz dve ruske firme koji će prvo izvršiti pripremu u samom zavodu 'Moma Stanojlović', i zatim raditi na remontu i produžavanju životnog veka tih aviona", rekao je Nenad Miloradović.

Plan je da se prva faza projekta, da MiG-ovi 29 iz Rusije uđu u operativnu upotrebu, sukcesivno sprovede u roku od devet do 12 meseci.

"Prvi od tih šest aviona MiG 29 trebalo bi da poleti u Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije šest meseci nakon dolaska. Cilj programa, kada govorimo o širem aspektu ovog paketa, je da se sprovede dugo pripremano zanavljanje sposobnosti kontrole vazdušnog prostora Srbije. Program podrazumeva da se sa četiri aviona MiG 29 kojima trenutno raspolažemo i šest doniranih iz Ruske Federacije formira eskadrila koja će moći da izvrši tu misiju. Bezbedno nebo je naša međunarodna obaveza i doprinos evropskoj bezbednosti, jer ćemo mi biti nadležni za air policing misije iznad ovog dela evropskog neba", objašnjava Miloradović.

Avioni iz Rusije uskoro stižu i tu nema nikakvih odlaganja: Miloradović
Avioni iz Rusije uskoro stižu i tu nema nikakvih odlaganja: Miloradović

Ovaj vojno-tehnički aranžman sa Ruskom Federacijom, kako je ranije zvanično saopšteno, Srbiju košta 185 miliona evra.

"U taj iznos spada finansiranje cele eskadrile od 10 aviona i svih radova na njima. Avioni iz Rusije se ne naplaćuju, šest MiG-ova 29 su donacija. Program obuhvata generalni remont i produženje roka službe za tri godine, a zatim za još 10 godina, za tih šest aviona i četiri postojeća MiG-a 29 Vojske Srbije. Zatim, paket modernizacije u dve iteracije tih aviona, nabavku potrebne količine rezervnih delova, zemaljske opreme, obuku, i nabavke novog paketa savremenijeg vazduhoplovnog naoružanja. Dakle, u taj paket spada modernizacija kojom će se povećati sposobnost tih aviona i obezbediti savremeno vazduhoplovno naoružanje, kao i oprema za njihovo održavanje", naveo je Miloradović.

Nabavka aviona iz Rusije, kako kažu u Ministarstvu odbrane, jedan je od dva važna programa za popravljanje sposobnosti vojnog vazduhoplovstva Srbije. Drugi je nedavno potpisani ugovor za nabavku devet Airbus helikoptera H-145M.

"Osim za obnavljanje vazduhoplovstva vojske i policije, ovaj paket naročito je značajan zbog tehnološke saradnje koji taj ugovor obezbeđuje. Odnosno, predviđeni su podizanje odgovarajućeg remontnog centra za helikoptere u zavodu 'Moma Stanojlović' i njegova integracija, kao i drugih elemenata srpske vazduhoplovne industrije, u saradnju sa takvim gigantom kao što je Airbus", rekao je u razgovoru za RSE Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane Srbije.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG