Dostupni linkovi

Vučić u Moskvu po borbene avione


Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi da štiti svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice: Aleksandar Vučić
Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi da štiti svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice: Aleksandar Vučić

Nedelju dana nakon što je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boravio u Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić odlazi u Moskvu. Prvi čovek vlade putuje u glavni grad Ruske Federacije, gde će, kako je najavio, sa tamošnjim ministrom odbrane Sergejom Šojguom razgovarati o kupovini borbenih aviona.

Sastanku Vučića i Šojgua u sredu će prisustvovati i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, a tokom jednodnevnog boravka u Moskvi, srpska delegacija će posetiti jedan od poligona ruske borbene avijacije.

Vučić i Šojgu će, kako je najavljeno, finalizovati dogovore oko nabavke najsavremenijih aparata lovačke avijacije, a razgovaraće i o svim ostalim pitanjima vojno-ekonomske i vojno-obrazovne saradnje.

Vučić je nedavno najavio da će Srbija kupiti šest aviona MiG-29, te da „avione plaćamo našim novcem“.

"Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda imali u svom resursu 10 aviona MiG-29. To bi značilo značajno veću bezbednost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do juče", kaže Vučić.

Vučić je nedavno najavio da će Srbija kupiti šest aviona MiG-29
Vučić je nedavno najavio da će Srbija kupiti šest aviona MiG-29

Premijer Srbije veruje da će avioni biti u Srbiji već u naredna tri meseca, kao i da se uz pomoć stručnjaka može obaviti modernizacija i opremanje najsavremenijim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Zahvalan je Rusiji, kako je rekao, što je cena MiG-ova "drastično ispod tržišne".

"Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri", poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je opredeljena za mir i vojnu neutralnost, ali istovremeno želi osigurati svoje građane.

"Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi da štiti svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice. Da bi mogli policijski da zaštitimo nebo, u teškim i uslovima sve veće napetosti, morali smo godinama da razmišljamo kako da unapredimo borbenu gotovost", rekao je Vučić.

U tom smislu parafrazirao je Josipa Broza Tita rekavši kako "Srbija živi i radi kao da će 100 godina biti mir, a već sutra mora biti spremna da se zaštiti".

Vučić je poslednji put boravio u Moskvi krajem maja ove godine – nakon aprilskih parlamentarnih izbora u Srbiji
Vučić je poslednji put boravio u Moskvi krajem maja ove godine – nakon aprilskih parlamentarnih izbora u Srbiji

Uoči odlaska u Moskvu Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da želi dobre odnose s Moskvom i odlične kontakte s Kinom.

Podsetimo, Vučić je poslednji put boravio u Moskvi krajem maja ove godine – nakon aprilskih parlamentarnih izbora u Srbiji – kada se susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Bila je to na više nivoa neobična poseta, najpre zato što je tadašnji mandatar za sastav vlade prethodno nije ni najavio.

Interesatno je i to da je Putin tom prilikom otvoreno „izrazio nadu“ da će u budućoj vladi „dostojno mesto zauzeti ljudi koji pridaju značajnu pažnju razvoju odnosa između Srbije i Rusije“.

To je, prema mišljenju pojedinih analitičara, bilo neskriveno mešanje Kremlja u unutrašnju politiku Srbije.

Nekoliko sedmica posle posete Moskvi, u novoformiranoj Vučićevoj Vladi, ponovo su sektor energetskih poslova dobili funkcioneri Socijalističke partije Srbije, partije šefa diplomatije, Ivice Dačića.

Krajem ove godine Vojska Srbije održala je dve vojne vežbe sa pripadnicima ruske vojske
Krajem ove godine Vojska Srbije održala je dve vojne vežbe sa pripadnicima ruske vojske

Takođe, novu Vladu Srbije u Skupštini Srbije je podržala i otvoreno proruski Srpski narodni pokret Nenada Popovića. Reč je o partiji koja je u potpisanom savezništvu sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom, a na izborima je učestvovala na listi Vučićevih naprednjaka.

Podsetimo i da je krajem ove godine Vojska Srbije održala dve vojne vežbe sa pripadnicima ruske vojske - Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije (BARS) i Slovensko bratstvo, u kojoj su učestvovale i vojne snage iz Belorusije.

Iako je od aprila ove više puta najavljivano da će Srbiju posetiti i ruski premijer Dmitrij Medvedev, njegov dolazak će ove godine po svemu sudeći izostati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG