Dostupni linkovi

Microsoft kupuje kompaniju za igrice za skoro 70 milijardi


Ulaz u kampus u kojem se nalazi Activision Blizzard kompanija u Kaliforniji
Ulaz u kampus u kojem se nalazi Activision Blizzard kompanija u Kaliforniji

Microsoft kupuje Activision Blizzard, tvorca igrica poput “Call of Duty”, “Candy Crush” i “World of Warcraft” za 68,7 milijardi dolara u najvećoj kupovini u historiji industrije igrica. Prodaja Blizzarda dolazi u momentu kada globalni tehnološki divovi polažu temelje za virtualnu budućnost.

Kupovinu je Microsoft najavio je u utorak 18. januara. Ovo je njihova najveća kupovina ikada, a ojačat će njihovu snagu u rastućem tržištu video igrica. Očekuje se da će sporazum o kupovini biti završen do 2023. godine. Kompanija Activision Blizzard ima više od 10.000 zaposlenika.

Kupovinom Blizzarda Microsoft također pokušava i da se pripremi za svijet takozvanog metaverzuma.

“Igrice su najdinamičnija i najuzbudljivija kategorija zabave na svim platformama danas i imat će ključnu ulogu u razvoju metaverzum platformi”, rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Metaverzum je koncept u kojem se fizički i virtualni svijet trebaju potpuno spojiti i postati jedan svijet. Riječ je o konceptu u čiji razvoj Facebook i Google ulažu milijarde dolara.

Ponuda Microsofta od 95 dolara po dionici predstavlja premiju od 45 posto u odnosu na stanje Blizarda na berzi pri zatvaranju u petak. Na početku trgovanja dionice Blizzarda bile su 83,35 dolara.

Dogovor dolazi i u momentu kada se Blizzard nalazi u lošoj poziciji i sa dionicama koje su pale za 37 posto od kada su prošle godine dostigli rekordnu vrijednost. Pad je uvjetovan i optužbama za seksualno uznemiravanje zaposlenika i nedolično ponašanje nekoliko viših menadžera.

Kompanija se još uvijek bavim tim optužbama i u ponedjeljak su saopštili da su otpustili ili isključili više od desetine zaposlenika, te su poduzeli disciplinske mjere protiv još 40 od jula.

Izvršni direktor Bobby Kotick ostat će na toj poziciji i nakon kupovine. U razgovoru sa analitičarima, direktor Microsofta nije se izravno osvrnuo na skandal već je govorio o važnosti kulture u kompaniji.

“Ključno je za Activision Blizzard da nastavi sa svojim obnovljenim kulturnim obavezama”, rekao je dodavši da će “uspjeh kupovine ovisiti o tome.”

Globalno tržište igara procijenjeno je na 173,70 milijardi dolara u prošloj godini, a očekuje se da će do 2027. godine da dostigne do 314.40 milijardi navodi istraživačka kompanija Mordor Intelligence.

Microsoft već ima značajno mjesto u svijetu igara kao jedan od tri velika proizvođača konzola. Posljednjih godina ulaže u svijet igrica uključujući i u proizvođače “Minecrafta” Mojang Studios i Zenimax. Također su pokrenuli i popularni servis za igrice baziran na “cloudu” koji ima više od 25 miliona pretplatnika.

Jedna od glavnih atrakcija kupovine, kako su naveli čelnici uključeni u dogovor, jesu i 400 miliona aktivnih mjesečnih korisnika Activision Blizzarda i koliko bi te zajednice mogle da igraju vitalu ulogu u raznim mogućnostima metaverzuma za Microsoft.

Tehnološke kompanije od Microsofta do Nvidije polažu nade u takozvani metaverzum, a buka oko ovog koncepta pojačaka se prošle godine kada je Facebook preimenovao svoju kompaniju u Meta Platforms kako bi time mogli da odraze svoj fokus na virtualnoj stvarnosti.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG