Dostupni linkovi

Tači odredio Hotija za mandatara


Avdulah Hoti, mandatar za sastav nove Vlade Kosova
Avdulah Hoti, mandatar za sastav nove Vlade Kosova

Arben Gaši (Gashi), šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova podneo je zahtev Skupštini Kosova da se sednica za izbor nove vlade održi u subotu, nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači u četvrtak odredio Avdulaha Hotija (Avdullah Hoti) iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara.

Hoti ima najviše 15 dana da Skupštini Kosova predstavi na usvajanje sastav nove vlade. Tači je dodao da je od lidera DSK-a Ise Mustafa dobio pismo da je obezbedio parlamentarnu većinu za izglasavanje nove vlade.

"Narednih dana, druga nova vlada se može izglasati u Skupštini Kosova, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, uzimajući u obzir jasan legitimitet poslanika Kosova", dodao je Tači.

On je poručio da niko ne može da uzme, održi ili uzurpira vlast koristeći se drugim nedemokratskim metodama.

Tači je izjavio da je njegova obaveza da osigura funkcionisanje centralnih institucija i u teškim okolnostima usled pandemije.

Demokratski savez Kosova u četvrtak je radio na okončavanju razgovora sa manjim partijama za formiranje vlade.

Nakon postizanja sporazuma sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Srpskom listom, u četvrtak je postignut sporazum sa Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja. Očekuje se i sporazum sa Alijansom novo Kosovo Behdžeta Pacolija i ostalim partijama iz manjinskih zajednica.

Premijer na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) i njegov pokret Samoopredeljenje najavili su da će pitanje formiranja nove vlade poslati na Ustavni sud.

Na osnovu njihove interpretacije Ustava, nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi, država treba da ide na nove izbore, u ovom slučaju po okončanju pandemije. Svaka druga opcija formiranja vlade koja isključuje Samoopredeljenje kao pobedničku partiju je kršenje Ustava, smatra Kurti.

XS
SM
MD
LG