Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeo 49. MESS


Sa konferencije za novinare MESS-a, Fotografije uz tekst Midhat Poturović
Predstavom „Pakao na Zemlji“ režiserke Constanze Macras, u sarajevskom Narodnom pozorištu u petak uveče otvoren je 49. internacionalni teatarski festival MESS. Pored 26 predstava iz 13 zemalja koje će biti izvedene u Sarajevu, Zenici, Goraždu te Srebrenici, Festival je obogaćen i pratećim programima: radionicama, okruglim stolovovima, promocijama, kao i novom nagradom - Sound of MESS.

Tematski okvir ovogodišnjeg MESS-a, sloboda, je sa razlogom ideja vodilja budući da se uviđaju primjeri nezainteresovanosti političara prema institucijama kulture, riječi su direktora Festivala Dine Mustafića. Odlučeno je da se pokrene akcija „MESS za Mostar“, koja će umjetnicima i gostima Festivala ponuditi jednu peticiju. Ista će biti proslijeđema političkim vlastima radi uspostavljanja odgovornijeg odnosa prema institucijama kulture. Međutim, to nije sve, kaže Dino Mustafić:

Dino Mustafić
„Direkcija Festivala MESS će uputiti Evropskom kulturnom parlamentu zahtjev za jednom rezolucijom osude odnosa bosanskohercegovačkih vlasti prema institucijama iz kulture. Ja ću zloupotrijebiti svoj mandat u Evropskom kulturnom parlamentu i na sesiji u Göteborgu u novembru mjesecu biti predlagač te rezolucije. Naša je intencija da ovaj problem internacionaliziramo.“

Izbor predstava za ovogodišnji Festival nije bio jednostavan, pogotovo ako se uzme u obzir ograničen i smanjen budžet ovogodišnjeg MESS-a, kaže Giogio Ursini, koselektor MESS-a:

„Dva-tri mjeseca prije Festivala imali smo jedan blok od skoro 50 predstava u široj selekciji. Tako smo došli i do programa ali pojavio se ozbiljan problem - nismo imali dovoljno novaca. Stoga smo program morali skratiti. I uprkos problemu, potrudili smo se da održimo liniju MESS-a. Uspjeli smo u program staviti vrhunske predstave koje definišu savremeni teatar.“


Nova nagrada - Sound of MESS


Giorgio Ursini
Pored brojnih predstava iz 13 zemalja svijeta, MESS će po prvi put organizovati niz razgovora s aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava, kao i radionice za studente iz BiH i regiona. Također, Festival će pored standardnih nagrada, od ove godine dodijeliti i novu - Sound of MESS, čija ja inicijatorka Vesna Andree - Zaimović. Ponovo Dino Mustafić:

„Prvi put ove godine ćemo dodijeliti nagradu za funkcionalnost muzike u predstavi. Ovom nagradom želimo da podstaknemo bh. teatarske kuće da se više obrati pažnja na ovaj akustičko-muzički izraz.“


Predstava „Pakao na Zemlji“ režiserke Constanze Macras, koja je otvorila MESS, predstavlja najbolji primjer modernog – plesnog teatra.

“To je zapravo jedna plesačko-muzička predstava profesionalnih plesača, i male grupe tinejdžera koja dolazi iz jednog opasnog susjedstva u Berlinu. Glumci su zapravo tinejdžeri koji se nalaze na rasksnici života, postavljajući sebi ključna pitanja za daljni život",
kaže Constanza Macras.

I ove godine biće dodjeljena dva zlatna Lovorova vijenca za doprinos umjetnosti teatra. Izraziti umjetnik Oskar Danon dobitnik je prvog Lovorovog vijenca, dok će drugi biti poznat tek 18. oktobra.
XS
SM
MD
LG