Dostupni linkovi

Mesić: Dodik ruši BiH; Dodik: "On je prošlost"


Boris Tadić i Stjepan Mesić u Novom Sadu, 18. juni 2009.
Boris Tadić i Stjepan Mesić u Novom Sadu, 18. juni 2009.
Milorad Dodik nastavlja politiku Slobodana Miloševića, ali sada na drugi način, ocenio je predsednik Hravatske Stjepan Mesić posle razgovora sa nemačkim predsednikom Horstom Kelerom u Berlinu.

Mesiću ovo nije prvi put da Dodika etiketira kao nekog ko situaciju u Bosni i Hercegovini dovodi do tačke na kojoj se ne isključuje ni raspad ove države.

“Današnja Dodikova politika više se ne vodi tenkovima, topovima i Srebrnicom, nego nepriznavanjem i razbijanjem Bosne i Hercegovine, a rezultat može biti isti”, precizirao je Mesić.

Dodik je odgovorio da je Mesić "prošlost u svakom smislu" i da bi o njemu najbolje mogu da govore Hrvati iz BiH čije je interese potpuno zanemario.

Dodik je rekao da da su prije izvesnog vremena u okviru anketa koje su rađene u Hercegovini na pitanje koga podržavate - Dodika ili Mesića - Hrvati iz Hercegovine podržali Dodika.

"I tu sam pobijedio. On odlazi, a ja tu ostajem i ja ću imati priliku da se bavim i dalje politikom. Ja samo želim da odbranim ono što je Republici Srpskoj dato Dejtonskim sporazumom i njeno pravo na organizaciju života u političko-teritorijalnom smislu i drago mi je što to nervira Mesića", rekao je Dodik u izjavi Srni.

Osim što je izneo potpuno neslaganje sa svojim hrvatskim kolegom, predsednik Srbije Boris Tadić, mu je uputio i poziv:

“Spreman sam sa svojim prijateljem Stipom Mesićem da razgovaram o svim aspektima politike, kao što ću to biti spreman i sa budućim predsednikom Hrvatske koga možemo očekivati samo za neki mesec.”


Kraj Mesićevog mandata se bliži čime je sve bliži i trenutak u kom će Tadić u Zagrebu imati nekog drurog sagovornika. Mesićeve ocene biće samo eho upozorenja koje on nije izneo u Berlinu po prvi put. O Dodiku kao snazi koja dovodi u pitanje stablnost bosanskohercegovačke države govorio je i 2008. godine. Podsećamo na izjavu od pre godinu dana kada je takođe govorio da Miloševića više nema:

“Ali ima faktora na našem prostoru čija politika podseća na Miloševićevu politiku. Milorad Dodik. Pre svega moramo biti svesni. On praktično ne priznaje Bosnu i Hercegovinu.”


Dodik ima pravo da se bori za interese RS


Žamor, a potom i himna u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Mestu gde se začeo čuveni Memorandum koji se smatra dokumentom koji je označio početak raspada Jugoslavije. Jedan od autora nezavršenog nacionalnog programa pisac i akademik Matija Bećković pristao je da se osvrne na Mesićevo izjednačavanje Miloševića i Dodika:

“Ha, ha…Mogu da se nasmejem.”

RFE: “Zašto mislite da je to smešno?”

“Pa to je rečitije od svake reči, pa je onda to tačan odgovor”.

Pod krovom Akademije predsednik Tadić usprotivio se Mesićevim tvrdnjama, a time i bilo kakvom pominjanju podele susedne države:

“Prvo niko ne može da podeli Bosnu i Hercegovinu. To nije dobro ni za jednu državu u okruženju. Ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego ni narode koji žive u BiH. To je potpuno suprotno i srpskim nacionalnim interesima i Milorad Dodik je veoma odgovoran čovek i on veoma dobro zna da nije dobro povlačiti poteze koji su protivni interesima srpskog naroda. A sa druge strane ima punu odgovornost pred gađanima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske da povlači političke poteze koje povlači. I ima pravo da se bori za legitimne interese i Republike Srpske.”


Finale balkanske krize


Sonja Biserko: Srbija se zapravo u ovom trenutku bori za Republiku Srpsku
Dodik opstruira Bosnu i Hercegovinu pre svega miniranjem pokušaja revizije Dejtonskog sporazuma čime se suprotstavlja mogućnosti stvaranja funkcionalne države. To je uverena je šefica kancelarije Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko:

“Treba da se napomene da se Srbija zapravo u ovom trenutku bori za Republiku Srpsku. To je neka vrsta finala balkanske krize. Oni su živeli petnaest godina u uverenju da su dobili Republiku Srpsku i da je pitanje vremena kada će se to i desiti. To pitanje su otvorili onog momenta kada je Kosovo krenulo ka svojoj nezavisnosti i koriste Kosovo i dan danas kao kontraargument za svoje aspiracije i ambicije u Bosni I Hercegovini.”


Tadić tvrdi da su namere Srbije upravo suprotne:

“Srbija nikada neće povući ni jedan politički potez koji će dezintegrisati bilo koju državu u regionu. Time bi Srbija ugrozila svoj integritet, na Kosovu i Metohiji još jedno, a s druge strane ugrozila bi uopšte i regionalnu stabilnost.”


Bez obzira da li je podstaknut iz Srbiji ili gonjen sopstvenim političkim idejama, nemoguće je dati jedan odgovor na ulogu koju igra Dodik, ocenio je profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo. Upitan da li Dodik destabilizuje BiH, kaže “i da, i ne”:

“Da u onom smislu u kome Milorad Dodik konstantno i konzistentno istrajava na tom svom pa čak i estradnom antibosanstvu i antihercegovstvu, ne znam kako bi se to zvalo.”

Zdravko Grebo: Dodik možda jeste najglasniji ali ne i jedini među onima koji dovode u pitanje opstanak
A arhive što anti – BiH stava, što estradnog nastupa, kada je o Dodiku reč, sve su punije. Ovde podsećamo na izjave kojih se zaista ni Milošević ne bi postideo:

“Skupi se par plaćenika koji produkuju lažne informacije…”

Dodik čini sve suprotno negovanju međunacionalne tolerancije i to u državi nastaloj posle rata i oko 100.000 žrtava:

“Neprihvatljivo je da nam sude sudije muslimani i da nam odbijaju žalbu koja je pravno utemeljena. I mi mislimo da je to samo zato što su oni muslimani, Bošnjaci…”


Sva tri nacionalna programa su podjednako opasna


Poslednjih meseci najglasniji je zagovornik ukidanja kancelarije visokog predstavnika:

“Međutim, tamo još postoje ljudi koji dobro žive u samom OHR-u”.

Podsećamo i na verbalni primitivizam po kome je Dodik takođe poznat:

“Voleo bih da ti poraste pritisak i da ti otkaže srce… Šta je jače, kreterni ili ozbiljni ljudi? Što se tiče federalne televizije nek se j…”

Kada govori o Dodiku Grebo još podseća:

“To je čovek koji govori da je Sarajevo Teheran. To je po formi naravno po prilično brutalno i verovatno zbog toga se njegovi potezi percipiraju kao najopasniji.”

Međutim, naš sagovornik zaključuje da Dodik možda jeste najglasniji ali ne i jedini među onima koji dovode u pitanje opstanak dejtonskog čeda:

“Sva tri, po mom sudu, nacionalna programa su podjednako opasna. Već sam rekao za Dodika. Sad je skoro opšte mesto da i Hrvati sada otvoreno traže treći entitet. Dok sa druge strane u bošnjačkom političkom korpusu imate nikada umrlu ideju o 100 odsto Bosne i Hercegovine, što kod malo pažljivijeg čitanja znači 100 odsto bošnjačka Bosna i Hercegovina.”


Bosna i Hercegovina ima mnogo neprijatelja, dok joj je zdrav razum vekovima bio jedini prijatelj. Nekako, baš toga uvek je nedostajalo.
XS
SM
MD
LG