Dostupni linkovi

BiH očekuje podršku Hrvatske za NATO i EU


Stipe Mesić, Željko Komšić i Haris Silajdžić
Stipe Mesić, Željko Komšić i Haris Silajdžić

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u dvodnevnu oproštajnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U nizu susreta Mesić se prvo sastao sa predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem. Komšić i Silajdžić zatražili su da Hrvatska da podršku Bosni i Hercegovini na putu prema Evropskoj uniji i NATO savezu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član kolektivnog šefa države Haris Silajdžić zahvalili su hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću na njegovom prijateljskom odnosu prema Bosni i Hercegovini. Komšić i Silajdžić su ocijenili da je dolaskom Mesića na mjesto predsjednika Hrvatske, došlo do pozitivne promjene u odnosima između dvije države. Predsjedavajući Željko Komišić:

„Zamolili smo podršku Hrvatske u smislu da sve ono što jeste opredjeljenje BiH ka NATO savezu i punopravnom članstvu u NATO-u jednostavno se ne veže za trenutne političke procese, odnosno tzv. butmirske pregovore.“

Stpe Mesić u dvodnevnoj posjeti Sarajevu

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kaže da je hrvatski predsjednik svojim djelovanjem slao poruku da je udružena Evropa katalizator ujedinjenja balkanskog prostora, ali i mogućnost realizovanja svih u okviru tog prostora, bez obzira na naciju, vjeru i kulturu. Na tom putu, ističe Silajdžić, prepreka su retrogadne snage koje vjeruju u projekte koji su poraženi vojno, politički i moralno.

„Sada je ovo moj komentar - a to je da se pokazalo da su ustupci tim retrogradnim snagama instrument za odgađanje priključenja ovog prostora i uključenja ovog prostora kompletnog u EU i evropeizaciju prostora.“

NIJE SVE RIJEŠENO IZMEĐU BiH I HRVATSKE?

Za razliku od svojih domaćina koji su odnose BiH i Hrvatske ocijenili dobrim, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u prvi plan je stavio neriješena pitanja između dvije zemlje. On je rekao da se ti odnosi ne razvijaju u smjeru koji bi bio u interesu obje zemlje. Prema njegovim riječima, činjenica je da već više od dvije i po godine nije održana sjednica Međudržavnog vijeća, što znači da postoje određeni nesporazumi koje bi trebalo što prije razriješiti.

„Nismo riješili pitanje pitanje kada je trebalo usaglasiti stavove o gradnji pelješkog mosta, nismo riješili imovinsko-pravna pitanja, nismo riješili pitanje granica - a to sve se može popraviti uz dobru volju jedne i druge strane", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik je istakao i da ga zabrinjava što postoje snage koje misle, kako je rekao, da arhitektura ovih prostora nije završena i da postoje šanse za ostvarivanje ciljeva koji nisu ostvareni ratom. Mesić ističe da Evropa i svijet imaju jasan stav kada je o tome riječ, a to je da promjene arhitekture neće biti, te da se mora uspostaviti saradnja cijele regije. Predsjednik Hrvatske je apelovao na sve snage, ne samo u Bosni i Hercegovini već u cijeloj regiji, da se bore za ulazak u Evropsku uniju, da otvore svoje granice i kroz evropske mehanizme utvrde regulativu koja će se primjenjivati u udruženoj Evropi kao jedinstvu različitosti.

XS
SM
MD
LG