Dostupni linkovi

Merdokovi pred britanskim parlamentom


Ruperta Merdok i sin Lahlan i neidentifikovana žena napuštaju svoju rezidenciju u centralnom Londonu, 14. jul 2011.
Direktori kompanije "News Corporation" Rupert i Džejms Merdok te bivša urednica Rebeka Bruks u utorak su poslanicima britanskog parlamenta odgovarali na pitanja o skandalu sa prisluškivanjem telefona.

Sve se događa samo dan nakon što je nekadašnji novinar ugašenog News of the Worlda, Šin Hore pronađen mrtav i ostavki šefa Scotland Yarda Pola Stivensona i pomoćnika šefa londonske policije Dona Jejtsa.

Medijski maganat Rupert i njegov sin Džejms Merdok pristali su da odgovoraju pred Komitetom za medije britanskog parlamenta nakon što su im uručeni pozivi, iako ga činjenica da nije britanski državljanin nije obavezivala na to.

Poslanicima odgovara i uhapšena pa potom uz kauciju puštena, bivša urednica tabloida "News of the World", a do prošle sedmice i čelnica britanskog dijela Merdokovog medijskog carstva Rebeka Bruks.

Upravo njeno svjedočenje i svjedočenje drugog bivišeg urednika pomenutog tabloida Endija Koulsona poslanicima je dalo dodatne povode za pitanja za Murdokove.

Višestranačka grupa, koja nadgleda rad Odjeljenja za kulturu, medije i sport traži od trojke na vrhu News Corporationsa da objasne ponašanje tabloida "News of the World" u vezi optužbi da su prisluškivali javne ličnosti uključujući i članove kraljevske porodice, žrtve terorističkih napada, kao i da su plaćali za nelegalne informacije.

Merdok, njegov sin i saradnica odgovaraju Komitetu, ali se to tijelo neće miješati u policijsku istragu koja je u toku, kao ni u predstojeće javno salušanje koje će voditi sudija Brajn Leveson.

Odbor za unutrašnju bezbjednost istovremeno istražuje ponašanje policije zbog skandala sa prisluškivanjem. Tokom istrage je do sada uhapšeno devet osoba.

Negativan ocjena News Corporation

A zbog uloge policije tačnije zbog toga što 2009. nijesu pokrenuli istragu zbog prisluškivanja telefona, ostavke na funkcije podnijela su dva višerangirana policijska zvaničnika - šef londonske policije Skotland Yarda Ser Pol Stivenson i pomoćnik policijskog komesara Džon Jejts.

Osim toga oni su angažovali za portparola bivšeg novinara tabloida "News of the World", koji se sada pominje kao jedan od umiješanih u skandal o prisluškivanju.

Nastavlja se i policijska istraga o smrti bivšeg novinara "News of the World " Šona Hora, koji je prvi iznio optužbe protiv kolega za prisluškivanje.

Horovo tijelo pronađeno je juče u njegovoj kući. Policija je saopštila da njegova smrt još nije razjašnjena, ali da se za sada ne smatra da postoje sumnjive okolnosti.

Šef jedinice za borbu protiv terorizma u Skotland Jardu Džon Jejts na konferenciji tokom koje je podneo ostavku, London, 18. jul 2011.
"The Guardian" navodi da je Hor imao dugotrajne probleme sa alkoholizmom i drogom, ali Hor je bio i prvi koji je otkrio da je bila široko raporostranjena praksa u tom mediju da se prisluškuje govorna pošta poznatih ličnosti i žrtava terorističkih napada i ubistava, kao i da je sve to ohrabrivao bivši glavni urednik Endi Kuolson, koji je bio angažaoav i u Kameronovom kabinetu, da bi zbog afere još u januaru podnio ostavku.

Osim što je 10. jula, ugasio sporni tabloid medijski magnat Rupert Merdok se, inače, javno izvinio za kako je naveo "ozbiljna nedjela”"u vezi sa prisluškivanjem telefona u koje su umešani novinari njegovog lista.

U sedam britanskih dnevnih listova Merdok je krajem prošle sedmice objavio oglase na cijelim stranama sa porukom: "Žao nam je".

Rejting agencija za procjenu kreditnog rizika "Standard end Poors", kako navodi BBC, negativno je ocijenila News Corporations, protiv koje je i u SAD počela istraga .

Inače britanski premijer Dejvid Kameron skartio je posjetu Africi da bi i on u srijedu učestvovao u debati na hitnoj sjednici Parlamnta oko skandala sa prisluškivanjem, a u svijetlu novog razvoja događaja.
XS
SM
MD
LG