Dostupni linkovi

Britanski fijasko Ruperta Mardoka


Medijski mogul Rupert Mardok sa Rebekom Bruks u centru Londona, 10. jul 2011.
Medijski mogul Rupert Mardok sa Rebekom Bruks u centru Londona, 10. jul 2011.
U zapanjujući obrtu, medijski magnat Rupert Murdoch odusao je od pruzimanja kontrole nad kompanijom BSkyB nakon što se našao u centru skandala sa prisluškivanjem i hakovanjem telefona zbog čega je zatvorena jedna od njegovih novina u Velikoj Britaniji.

U međuvremnu je u Sjedinjenim Američkim Državama, domu Murdochovog medijskog carstva, skandal izazvao zabrinutost i podozrenje da je i privatnost Amerikanaca takođe narušena.

Medijski mogul Rupert Murdoch povukao je ponudu za preuzimanje kontrole nad British Sky Broadcasting (BSkyB), pod pritiskom kako političkim, tako i pravnim, koji je uzrkovao skandal sa hakovanjem telefona u jednoj od najvećih i najtiražnijih novina u kompaniji čiji je vlasnik.

U kratkoj izjavi dostavljenoj Londonskoj berzi, zamjenik predsjednika i predsjednik News Corp-a, Chase Carey je rekao: "Postalo je jasno da je previše teško napredovati u ovakvoj klimi."

Prije izbijanja afere, koja je široj javnosti otkrivena prošle sedmice, ponuda Murdochovog medijskog carstva - News Corp – za preuzimanje potpune kontrole nad jednim od najvećih Britanskih kanala, poznatom kao BSkyB, doživljavana je kao novi uspješan poslovni potez .

No, nakon šokantnih otkrića da su novinari u "News of the World" tabloidu provalili u govornu pošte ubijenog djeteta, žrtava terorista i poginulih vojnika, politička podrška u Parlamentu oštro je okrenuta u suprotnom smjeru, protiv ovog poslovnog preuzimanja.

Konzervativni premijer David Cameron, koji se suočava s kritikama zbog prijateljstva s bivšom urednicom "News of the World" Rebekahom Brooks i za zapošljavanje njenog nasljednika za svog portparola, izjavio je u utorak (12. jula) da će njegova stranka podržati prijedlog opozicionih Laburista da apeluju na Murdocha da odustane od ponude.

U srijedu (13.jula) Cameron je najavio imenovanje višeg sudije koji će predvoditi istragu o prisluškivanju telefona i navodni skandal sa podmićivanjem policije . On se osvrnuo na situaciju kao

"Vatrenu oluju …..koja je zahvatila dijelove medija, dijelove policije, i ispituje sposobnost našeg političkog sistema da odgovori."

I ostavio je malo sumnje o tome kakav je njegov stav o predloženom sporazumu za preuzimanje (BSkyB):

"Mislim da je sada sve jasnije da i pored toga što su svi željeli na neki način odvojiti ono što se događa sa News International, od onoga što se događa s BSkyB, to jednostavno nije moguće. Ono što se dogodilo u ovoj kompaniji je sramota, i sve to treba rasčistiti na svim nivoima, i oni bi trebali prestati razmišljati o spajanjima već se usresrediti na sređivanje nereda koji su stvorili."

Afera se ispituje i u Americi

Murdoch je priznao da se hakovanje i prisluškivanje dogodilo u tom mediju i 11. jula zatvorio 168 godina star najprodavaniji tabloid u zemlji "News of the World", nakon što su novinari tog medija optuženi za podmićivanje policije za dobijanje informacija i unajmljivanje istražitelja koji su upadali u govornu poštu hiljada ljudi, uključujući i članove kraljevske porodice, mrtvih britanskih vojnika, te ubijene učenice Milly Dowler.

No, zatvaranje se zapravo uveliko tumačilo kao pokušaj spašavanja Murdochove 14 milijardi dolara vijedne ponudu za punu kontrolu nad BSkyB, zbog čega nije smirilo bijes javnosti u Velikoj Britaniji.

Njegovo povlačenje iz ovog posla znači da je morao odustati od onoga što je potencijalno bila najunosnija nagrada u njegovoj legendarnoj karijeri kao najmoćnijeg svjetskog medijskog mogula.

Sam Murdoch, njegov sin James, i Brooks su pozvani da odgovaraju na pitanja zakonodavnog parlamentarnog odbora sljedeće sedmice, iako kao američki državljanin Murdoch nema obvezu da se odazove pozivu.

Demonstrant sa maskom lica Ruperta Mardoka i britaski premijer Dejvid Kameron ispred cMardokovog stana u centru Londona, 13. jul 2011.
Bivši britanski premijer Gordon Brown dodatno je pojačao pritisak na News Corp, optužujući ih za nezakonito dobijanje njegove privatne dokumentacije sve da bi uspjeli da objave vijest o bolesti njegovog malog sina. Ove su tvrdnje odmah opovrgnute preko takođe Murdochovog britanskog tabloida "Sun".

Skandal je takođe uzrokovao i ozbiljan finansijski udarac za News Corp, čije su akcije izgubile na vrijednosti 14,6 odsto na Wall Streetu u proteklih sedam dana.

Afera sada prijeti da se proširi na Sjedinjene Američke Države, gdje Murdoch posjeduje nekoliko vodećih medijskih kuća, uključujući "The Wall Street Journal", "New York Post" i Fox Broadcasting.

Američki senator John Rockefeller - demokrata koji je na čelu Odbora za trgovinu, nauku i transport - u utorak, 12. jula, pozvao je na američku istragu News Corp-a.

U saopštenju, Rockefeller je izrazio zabrinutost da su u telefonsko prisluškivanje možda uključeni i američki građani, uključujući i žrtve 11. Septembra.2001, terorističkog napada na SAD.

"Ako jesu, posljedice će biti teške", upozorio je Rockfeller.
XS
SM
MD
LG